Indiana Jones light

Den første Indiana Jones-film handlede om jagten på pagtens ark, den anden om at stoppe tilbedere af det okkulte, den tredje om den hellige gral. Og den fjerde? Mja … noget med rumvæsner.Indiana Jones-filmene består af scener, hvor helten ryger fra asken i ilden og til det, der er værre, fra filmenes begyndelser og to timer frem uden ophør. Det er der blevet nogle topunderholdende film ud af. Ikke mindst fordi actionsce-nerne er hægtet på dragende fortællinger og mysterier med rod i religionen.
Toeren var skræmmende: Hjerter blev flået ud af levende mennesker, mens de blev ofret for en ond gud, Indiana Jones blev besat og-jeg-ved-ikke-hvad.
Etteren og treeeren var der-imod humoristiske og – for Udfordringens læsere – nok særligt interessante, fordi de handlede om hhv. pagtens ark og den hellige gral. Tilsat en stor portion fantasi, nuvel, men ublasfemiske og fornøjelige filmoplevelser.
Fireren er netop udkommet på dvd (19 år efter treeren). Det er en fin film, som aldrig når etterens og treerens niveau, dertil er historien simpelthen for tynd, men på den anden side kommer den heller ikke ud på det okkulte overdrev, som toeren gjorde. Nok handler Indiana Jones 4 om rumvæsner, men den tager ikke sig selv så seriøst som toeren. Forvent ingen kristendomsreferencer, og frygt ikke okkulte scener. Det er en fantasifilm med imponerende, men også lidt for ”langt ude”-actionscener, som desværre mangler en gribende historie til at binde det hele sammen.
Konklusion: Popkornsun-derholdning uden dybde. In-diana Jones 4 er en film, der aldrig vil opnå klassikerstatus som sine forgængere. Men sjov er den.
Kim Schou

Indiana Jones og
Krystalkraniets Kongerige
124 min. • Paramount