SS løjtnant – Guds øjen-vidne i nazitidens helvede

Filmen ”Amen”, der nu er udgivet på dvd, bringer historien om Holocaust til live.Seks millioner jøder blev under anden verdenskrig udryddet. Hvorfor var der ingen, som reagerede? Dem, der havde magt til at gribe ind og sætte en stopper for Holocaust – hvorfor gjorde de det ikke?

Instruktøren i samtale med Ulrich Tukur under indspilningen af Amen

Spørgsmålene har været stillet, lige siden nazitidens rædselsregime sluttede. Den kontroversielle film Amen, tager nu spørgsmålene op igen – på sin helt egen måde.

Handlingen i filmen

Kurt Gerstein, der er en personlig kristen, er en meget dygtig videnskabsmand, og han er stolt af, at SS har ansat ham og bedt ham om at være leder af Instituttet for Hygiejne. Han bliver sendt til Østfronten for at føre tilsyn med vandrensningen. Han bliver dog hurtigt bedt om at hjælpe med et „særligt projekt“, skadedyr er begyndt at transportere dødelige sygdomme blandt tyskerne. Gerstein udvikler Zyklon B, en dødelig kemisk gas, som han tror skal bruges til at dræbe rotter og andre sygdomstrans-porterende skabninger. Men da han opdager, at hans opfindelse bliver brugt til at dræbe mennesker, begynder en følelsesmæssig ransagning af hans kristne værdier.

Lallende ligegyldighed

I starten af filmen var Kurt Gerstein rystet over de rædsler, han så, men nu er han næsten lige så rystet og nærmest målløs over, at ingen mennesker vil tro på de beretninger, han fortæller.
Efter at have oplevet om-verdenens totale mangel på interesse, dens lallende ligegyldighed og uforståenhed, beslutter han sig til at tage sagen i egen hånd. Han vil være Guds øjenvidne i det helvede, der omgiver ham. Hans livs mission er at skrive en rapport om alle de rædsler, han oplever under nazitidens rædsels-regime. Et historisk dokument, der skal fortælle eftertiden, hvordan seks millioner jøder blev udryddet – gasset ihjel, sultet ihjel og pint og plaget under de mest umenneskelige forhold i koncentrationslejrene.

Filmen kryber ind under huden

Skuespilpræstationerne i filmen er fremragende. Castingen af både SS-løjtnant Kurt Gerstein, spillet at Ulrich Tukur, og en jesuiterpræst fra vatikanet, der bliver Gersteins sammensvorne, spillet af Ma-thieu Kassovitz, er genial. De har alt det, der skal til, for at deres figurer bliver troværdi-ge, både i ansigtsudtryk og i kropssprog.
Underlægningsmusikken i filmen slår den helt rigtige dystre tone an og er med til fint at antyde de rædsler, der foregår i koncentrationslejrene. Fantastisk hvad musik kan gøre! Desværre sker der det, at filmen bliver for lang, og historien går lidt i stå. Vi ser for mange tomme godsvogne rulle hen over lærredet. Instruktøren har brugt billedet med de tomme godsvogne til at fortælle, at alt imens politikere, ambassadører, ja, selv paven og hans folk sidder i møde og diskuterer, hvad man kan gøre ved den betændte situation i Europa, bliver jøderne som en samling kreaturer stuvet sammen i godsvogne og sendt til slagtning. Et forfærdeligt billede, som er godt at vise. Bare ikke så mange gange, som det gøres i filmen. Det er slet ikke nødvendigt. Vi har forstået budskabet.
Men på trods af disse men‘er er Amen en ganske betagende og betydningsfuld film, der kryber ind under huden og sætter et uafviskeligt aftryk på sind og sjæl.

Debat om filmen

Filmen Amen er oplagt som debatfilm. Det er jo ikke kun Kurt Gerstein, der må ransage sig selv og stille spørgsmålstegn ved sine kristne værdier. Hans dilemma som personlig kristen, da det går op for ham, hvad der foregår bag kulisserne, er også vores dilemma. De kristne værdier, som vi har læst om i Bibelen – lever vi efter dem? Måske, men desværre ofte mere oppe i hovedet end nede i vore hjerter.
Kan kristne med god samvittighed leve med al den uretfærdighed og ondskab, vi ser og hører om hver dag i medierne, uden at vi gør noget? Ja, det er den debat, den græsk-fødte instruktør af filmen Costa-Gavras lægger op til. Ikke her, men i kirkerne eller i menighedernes vækstgrupper.

Amen • 125 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen: