Pärt – en forkynder i toner

Det er yderst sjældent, der udkommer bøger på dansk om nulevende komponister.

Pärt er født i 1935 (foto fra bogen: Roberto Masotti).

At det er sket i Arvo Pärts tilfælde, siger noget om komponistens format – eller måske mere om den enorme interesse, der er for hans musik.
Som det fremgår af bogen, der giver et godt indblik i komponistens liv og værk og kristne tro, er Pärt blevet særdeles inspireret af gregoriansk sang (chant). Og det var efter, at han havde studeret den og anden tidlig kirkemusik frem til og med Palestrina, at han for alvor kom i gang med at komponere kirkemusik i sin egen personlige, meditative og meget spirituelle stil – musik der er kaldt „hymner til stilheden“.
Forfatteren bruger nok rigelig meget plads på at forsøge at forklare fænomenet Arvo Pärt og den overraskende store succes, han har fået med sin musik. Men en interessant bog om en interessant komponist er det stadig.
Niels Jørgen Vase

Henrik Marstal:
Arvo Pärt
– Længslen efter de hvide tangenter
288 sider • 299 kr.
Gyldendal