AIDS-ramte kvinder syr og forsørger sig selv

En symaskine til 600 kr. kan brødføde mange AIDS-ramte enker i Tanzania.Uden for storbyen Arusha i Nordtanzania sidder 24 kvinder og skiftes til at sy på én symaskine. Kvinderne er ramt af AIDS, og symaskinen har de fået penge til af en australsk turist.

Hawa er 45 år og må tigge sig til dagen og vejen.

Symaskinen er deres eneste chance for at overleve, siden deres mænd døde, og deres børn er rejst bort. Nu er kvinderne gået sammen om at danne en forening, hvor indtjeningen fra symaskinen fordeles mellem medlemmerne. Der er en formand og en kasserer. Og der føres nøje regnskab med indtægter og udgifter.
Jeg besøgte sy-foreningen dette efterår. Og så kvindernes trætte øjne. Lagde mærke til deres langsomme bevægelser med mærkede lemmer. Og hørte deres historie:
– Jeg blev smittet med HIV af min mand for flere år siden. Han er død nu, fortæller 45-årige Hawa.
– Jeg lever alene nu. Mine børn studerer i hovedstaden Dar Es Salaam, og de har ikke penge i overskud til at hjælpe mig. Men jeg klarer mig ved at tigge. Når jeg ikke får penge nok, må jeg lægge mig sulten i seng.
– Min mand smittede mig med HIV. Jeg opdagede først efter hans død, at jeg også var smittet, fortæller Amina Juma på 39 år. – Jeg var plaget af tyfus, og da jeg henvendte mig på hospitalet, blev det opdaget, at jeg havde HIV.
– Jeg har tre børn, og de har det alle godt. Men de er for små til at bidrage til husholdningen. Jeg har ingen mand, og jeg skylder penge til husleje.

Min mand sendte mig væk

36-årige Zakia blev sendt væk af sin mand, da hun fik HIV.

– Jeg blev gift med en mand, hvis afdøde kone havde AIDS. Han smittede mig med HIV og sendte mig væk. Da jeg fødte, viste det sig, at barnet også var smittet, fortæller den 36-årige Zakia.
Selv om de fleste kvinder i foreningen er muslimer, har de knyttet sig til en lokal kirke i slumkvarteret.
– Da jeg blev syg, gik jeg til en imam og bad om hjælp, fortæller Zakia. – Men han slog bare ud med armene og sagde: ”Det har vi ingen kasse til”.

Muslimer i kirke

– Muslimer har ingen medynk. Derfor henvendte jeg mig til kirken, fortæller Zakia, der stadig betragter sig som en god muslim.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amina er 39 år og har tre små børn, som heldigvis er raske.

Kirken er ny i området, og præsten er lykkelig over at kunne bruge kirken til andet end gudstjenester om søndagen og børnehave hver formiddag. Hans vision er at skaffe flere symaskiner, måske seks til at begynde med. For så er de kun fire om hver symaskine – indtil flere forladte kvinder med AIDS kommer til, og systuen vokser…
Giv en symaskine.
Det er nu ikke så dyrt at købe symaskiner i Tanzania. For 600 kr. får man en habil symaskine. Og for 10.000 kr. kan kvinderne få hver deres symaskine at ernære sig ved.
Jeg besluttede at give en symaskine. Hvis flere vil være med, går indbetaling på giro 440 0917 eller Netbank 3737 4400917 ubeskåret til de AIDS-ramte kvinder i Arusha. Husk at mærke gaven Symaskiner.