Drop snakken om ´aktiv dødshjælp´: Brug for aktiv livshjælp!

– I stedet for at være så optaget af aktiv dødshjælp bør samfundet fokusere på lindring og åndelig omsorg til uhelbredeligt syge og døende, mener hospiceleder Tove Videbæk.Det er ikke kun i Danmark, debatten om aktiv dødshjælp raser. Senest er DR’s programdirektør Mette Bock gået af som formand for tv-stationens program-etiske udvalg, fordi udvalget ikke blev hørt inden visningen af en patients selvmord.

Politikeren Tove Videbæ protesterer mod aktiv dødshjælp.

Storhertug Henri af Luxemburg nægtede for et par uger siden at skrive under på en lov om aktiv dødshjælp i Luxemburg. Dette førte til den største forfatningsmæssige krise i Luxemburg siden 1919.
Statsminister Jean-Claude Juncker vil derfor snarest fremsætte forslag om en ændring af forfatningen i Luxemburg for at nedgradere storhertugens rolle i forbindelse med lovgivningsarbejdet, så han for eftertiden blot får en ceremoniel rolle.
Det fortæller Tove Videbæk fra et gruppemøde med konservative Europaparlaments-kandidater i Luxembourg.
– Jeg kan ikke lade være med at kæde hændelsen sammen med den debat, som har hærget Danmark i forbindelse med en film på DR1 om en mand, som tog til Schweiz for at få aktiv dødshjælp, forklarer Tove Videbæk.
– Jeg kan ikke lade være med at kæde hændelsen sammen med den debat, som har hærget Danmark i forbindelse med en film på DR1 om en mand, som tog til Schweiz for at få aktiv dødshjælp, forklarer Tove Videbæk.

Glidebane

Ligesom storhertug Henri af Luxemburg er hun også imod aktiv dødshjælp, også kaldet eutanasi:
– Hvis aktiv dødshjælp bliver lovligt, er der fare for, at eutanasi kan fremstå som et bedre alternativ, når en lindrende indsats ikke er tilstrækkelig, siger hun. – Aktiv dødshjælp kan resultere i, at der bliver mindre fokus på eksistentiel støtte og lindrende behandling og dermed mindre tryghed og mere usikkerhed for uhelbredeligt syge og døende.
– Jeg mener, vi i Danmark – i stedet for at være så optaget af aktiv dødshjælp – skulle fokusere på at udbygge og udvikle den lindrende indsats og åndelige omsorg til uhelbredeligt syge og døende mennesker.
Tove Videbæk er landsformand for Hospice Forum Danmark, tidl. MF og nu opstillet til Europaparlamentet for de konservative.

Går i protest

DR-programchefen Mette Bock protesterer også mod aktiv dødshjælp.

DR’s programdirektør Mette Bock trak sig fra DR’s etiske udvalg, efter at generaldirektør Kenneth Plummer og medie-direktør Lars Grarup valgte at overhøre hendes advarsel mod at vise centrale scener i dokumentaren ”Hjælp, jeg vil dø” på DR1. Programmet viser nærbilleder af selve indtagelsen af en dødelig overdosis og selve dødsøjeblikket:
– Jeg meddelte den øvrige direktion, at jeg stærkt ville fraråde visningen af den centrale dødsscene, da dødsøjeblikket er et meget privat øjeblik, skrev hun i en mail til direktionen.
Filmen rejser en række centrale og væsentlige spørgsmål omkring selvmord og aktiv dødshjælp, som DR først bør sikre en oplyst debat omkring, mener hun.