En af de allerbedste

Offeret (1986) er Andrei Tarkovskijs sidste film, et visuelt mesterværk om verdens ende og om, hvad det egentlig betyder at ofre sig selv.Filmen begynder i et lille hus på landet, hvor en familie er samlet for at fejre en fødselsdag. Under festen hører de pludseligt lyden af krigsfly, der passerer over deres hoveder. Tredje Verdenskrig er begyndt. Desperat efter at redde sig selv og sin familie falder hovedpersonen Alexander, en ældre intellektuel, på knæ og beder om frelse. Denne frelse kommer som Guds påbud til Abraham: Hvad vil du give for at redde andre?
Offervilje og barmhjertighed går hånd i hånd hos Alexander, der desperat søger efter tro i en verden, der ganske langsomt er ved at gå under i vanvid og meningsløshed. Offeret er historien om Alexanders pilgrimsrejse – en farefuld og forunderlig rejse mod livets sandeste mening.
Tarkovskij bliver af mange anset for at være en af de bedste filmskabere nogensinde, en poetisk visionær, der skildrer brutalt og blidt, skrækindjagende og vidunderligt menneskehedens sjæl i en symfoni af ord og billeder, der synes at gå op i en højere enhed
Det er en af de mest udfordrende og sjælsransagende film, jeg har set. Det er også en af de bedste film, jeg nogensinde har set. Den tvinger dig til at kigge på dig selv og dit liv, tage en dyb indånding og blive et bedre menneske. Den minder dig også om, hvorfor vi er i live – at vi ikke er til for os selv, men for andre.
Anne-Katrine Buch

Offeret • 143 min.
(+ 117 min. ekstramat.)
Kirkebutik.dk-pris: 145 kr.