Gadepræster skaber større trafiksikkerhed

Udstyret med helligt vand nedbringer russisk-ortodokse præster antallet af trafiksyndere. ”Du kommer aldrig for sent til en aftale med Gud”.

En ortodoks præst velsigner en bil, inden den fortsætter sin farefulde færd i den russiske trafik. Og initiativet pynter på statistikkerne.

Det muntre slogan er hentet fra den russiske Kamtjatka-halvø, hvor ortodokse præster for at øge trafiksikkerheden har har bestænket farlige vejkryds med vievand.
I andre regioner i Rusland overspuler præsterne ligeleedes de fartglade køretøjer med helligt vand. Både udvendigt, indvendigt og under motorhjelmen.

Indsatsen bærer frugt

Den alternative indsats for at forbedre trafiksikkerheden for de russiske trafikanter finder i stort omfang sted i samarbejde med færdselspolitiet.
Baggrunden for samarbejdet er udbredt uansvarlighed i trafikken og dertil uhyggeligt højt antal trafikdræbte.
Foruden det velsignende vand kan trafiksyndere i visse regioner således vælge mellem en bøde eller en samtale med en ortodoks præst.
Samtidig er bøderne mange steder sat kraftigt i vejret.
Og tilsyneladende bærer den kirkelige indsats frugt.

Færre trafikuheld

– Det overgår alle forventninger. Antallet af trafikuheld er reduceret med 30 pct. i Penza-regionen, erklærer den ledende betjent, Sergei Logov, ifølge Kristeligt Dagblad til avisen Novye Izvestia.
En udvikling, der bekræftes af indenrigsministeriet.
De første ni måneder af 2008 er antallet af trafikdræbte i hele Rusland således faldet med 12 pct.
Om det så er præsterne, myndighederne eller politiet, der kan tage æren, findes der næppe et entydigt svar på.