Krimiserie på DR skaber fordomme

I krimiserien Beck sammenblandes militante ekstremister med evangeliske kristne og tilhængere af kristne friskoler. Sammenblandingen skaber fordomme – selv om det er fiktion. Er det endnu en hetz mod kristne?I krimiseriens sidste afsnit ”I Guds Navn” kæmper kriminalinspektør Martin Beck og hans politihold imod den fiktive organisation ”Lots Broderskab”. Organisationen er officielt en kristen frikirke, hvor prædikanten tordner imod homoseksuelle. Uofficielt har organisationen et tæskehold, der myrder homoseksuelle. Og så er scenen sat for en spændende krimi a la Da Vinci Mysteriet.
Men her hører det fiktive også op.
For ligesom i Da Vinci Mysteriet blandes fiktion og fakta. Da politiet i serien undersøger, hvad Lots Broderskab er for en størrelse, får de fat i en ”ekspert”, der uden omsvøb fortæller, at den militære organisation er en del af en voksende religiøs underskov, en evangelisk bevægelse med inspiration fra USA, hvortil hører abortmodstandere, tilhængere af kristne friskoler og en navngiven fælleskirkelig organisation: Svenska Evangeliska Alliansen.
Hvad sker der? Enten er manuskriptforfatterne utilgiveligt dårligt informeret, eller så er det en hetz mod alle troende kristne.
For ”evangeliske”, det er alle protestantiske kirker, inklusive Svenska Kyrkan og Den Danske Folkekirke.
Og Svenska Evangeliska Alliansen er et samarbejde mellem alle protestantiske kirkesamfund.
Det er simpelthen for dårligt, at man i den grad tilsøler store anerkendte kirkesamfund, som i århundreder har bidraget til oplysning, demokrati og socialt arbejde.
For selv om det er en fiktiv krimi-serie, sætter det sig i baghovedet på seerne og styrker deres evt. fordomme mod kristne bevægelser. Billedet af en prædikant med en bibel i hånden og et kors i baggrunden er hermed forbundet med noget negativt. Og en ellers god krimi-serie har været med til at stigmatisere aktive kristne i en stereotyp og negativ sammenhæng.
Er dette blot endnu en underfundig hetz mod kristne? Det kunne se sådan ud.
Derfor er der nu sendt en klage til DR.