Historisk sejr til kristen egypter

Trods krav om dødsdom vandt kristen konvertit en foreløbig sejr for trosfrihed i Egypten.Den egyptiske konvertit Maher El-Gohary har overraskende fået papir på, at han må kalde sig kristen.

Maher El-Gohary med sin datter, der med kirkens støtte får nyt håb.

Da Udfordringen skrev om sagen i sidste måned, krævede anklagemyndigheden ham dødsdømt for frafald fra islam.
Selvom sagen endnu ikke er afsluttet, er det uden forhistorie i Egypten, at den koptiske kirke, som Maher El-Gohary tilhører, officielt udsteder et certifikat, der bekræfter en konvertits tilhørsforhold.
Officielt har Egypten religionsfrihed, men reelt nægtes konvertitter at forlade islam. Maher El-Gohary’s advokat, Nabil Gabriel, ser da også udviklingen som historisk.
– Det er første gang, kirken udsteder et sådant certifikat, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Også sejr for datter

Det historiske gennembrud giver ikke blot håb for Maher El-Gohary, der blev kristen for 34 år siden. Hvis sagen ender med, at hans kristne identitet anerkendes, vil resultatet også smitte af på hans 14-årige datter, der ellers automatisk vil blive rubriceret som muslim på sit id-kort.
Det anslås, at omkring 10 pct. af Egyptens 80 mio. indbyggere er kristne. Mens de kristne let kan konvertere til islam, er det næsten umuligt den modsatte vej.