Paven manede til fred

ISRAEL – På sin rejse til Jordan og Israel i sidste uge gjorde pave Benedikt XVI meget ud af at mane til fred.Freden har dog svære vilkår i Mellemøsten, og Pavens møde var da også opdelt efter de mange fraktioner, der hver især definerer forudsætningen for fred.
Paven, hvis opvækst fandt sted i det nazistiske Tyskland, blev da også selv mødt med kritik. Endog, da han ved holocaust-museet, Yad Vashem, udtrykte beklagelse over de millioner af jøder, der omkom under anden verdenskrig. Her havde mange håbet på en undskyldning, i lighed med den tidligere paves, der dog fandt sted i Rom.
For de kristne i Israel var det et højdepunkt, at paven ledede en messe i Getsemane med flere tusinde tilhørere.
Det er tredje gang, en pave besøger Israel. Den første var Paul VI i 1964, og den anden Johannes Paul II, der besøgte landet i 2000.
levi