Uvist om Obama deltager i National Bededag i USA

USA’s Nationale Bededag markeres i Washington den første torsdag i maj. Præsident Obama har ikke svaret på en opfordring til at deltage.Siden 2001 var præsident Bush’s kalender blank den første torsdag i maj, USA’s Nationale Bededag. Dagen markerede han sammen med kristne ledere i Det Hvide Hus’ Øst-værelse.

– Bøn er vigtig for Obama, forsikrer Det Hvide Hus.

Spørgsmålet om, hvorvidt præsident Obama vil deltage i årets bededag den 7. maj, er helt frem til dagen ubesvaret.
I stedet for at vente på invitationen fra Det Hvide Hus har arrangørerne af Den Nationale Bededag derfor selv taget initiativ til et arrangement.
Næstformand i komiteen bag bededagen, Brian Toon, siger til avisen The Washington Post, at de tidligere års arrangementer har været koordineret af Det Hvide Hus, hvortil man jo ikke kan invitere sig selv.
– Vi har haft æren af at være gæster tidligere, men har ikke hørt et pip fra dem i år, siger han og oplyser, at Det Hvide Hus er blevet spurgt.

Almindelig praksis

Det er dog langt fra usædvanligt, Det Hvide Hus venter med at offentliggøre begivenheder indtil kort før de afvikles. Derfor kan det ikke udelukkes, at der gennemføres et arrangement som hidtil.
Joshua Dubois, der leder Barak Obamas råd for religiøse spørgsmål, understreger da også, at ”bøn er vigtig for præsident Obama”, men at han ikke kan komme ind på en evt. planlægning.
Komiteen tøver dog ikke. Den har nu selv annonceret en bønne-event på Capitol Hill i håb om, at en taler fra Det Hvide Hus vil medvirke.

Eksponeret under Bush

Initiativtagerne tegner især evangeliske kristne, hvilket har ført til kritik fra ateister og tværreligiøse grupper, der opfordrer Obama til ikke at følge sin forgængers eksempel.
Selv om en National bededag blev indført ved lov i 1952 af præsident Truman og senere fastsat til første torsdag i maj af præsident Reagan, har afviklingen af dagen i Det Hvide Hus være ret afdæmpet frem til 2001, hvor præsident Bush gav dagen en ny eksponering.
– Der var ikke nogen ”Østværelses-begivenhed” før George W. Bush, konstaterer Brian Toon, der ikke lægger skjul på, at han bliver skuffet, hvis Det Hvide Hus forbigår begivenheden.

Læs også her