Amnesty-rapport kritiserer svigt af indiske kristne

Forfølgelserne af indiske kristne kritiseres i ny rapport fra Amnesty International.
I sin årlige rapport om menneskerettighederne langer Amnesty International kraftigt ud mod den indiske regering for vold mod kristne i staterne Orissa og Karnataka.

Indiske piger danner Amnesty Internationals logo.

Kritikken fra den globale menneskerettighedsorganisation kommer efter, at kristne siden august sidste år har været udsat for vold i Orissa, der er en af Indiens fattigste delstater.
– Forfølgelserne blev anført af tilhængere af hindu-nationalistiske organisationer med tætte relationer til den hindu-nationalistiske Bharatiya Janata Parti (BJP), der er en del af Orissa’s regerende koalition.
Påskuddet var angiveligt mordet på den lokale hinduleder, Swami Lakshmanananda Saraswati.
Angrebene omfattede ildspåsættelse, plyndring og seksuelle overgreb på kvinder, oplyser Amnesty-rapporten, der kalder hændelserne ”sekterisk vold mod religiøse og sproglige mindretal” og politiets indsats ”inaktiv”.

Ingen sikkerhed i lejre

Rapporten oplyser, at mindst 60 kristne er blevet dræbt under urolighederne, mere end 5.000 hjem og kirker ødelagt og tusindvis fordrevet.
Ligesom Amnesty har flere indiske kirkeledere kritiseret regeringen for at gøre for lidt for at standse angrebene.
Rapporten påpeger desuden, at kristne end ikke i de få flygtningelejre, der blev oprettet, kunne være i sikkerhed for deres forfølgere. I mindst to flygtningelejre blev de kristne således angrebet af tilhængere af hindu-nationalistiske organisationer.
Voldhandlingerne eskalerede endvidere i september sidste år til den sydlige delstat Karnataka.
Her anslår Amnesty, at omkring 30 kristne kirker blev angrebet af hindu-nationalister.
– De formodede gerningsmænd blev først anholdt efter protester fra lokale oppositionspolitikere, oplyser rapporten.

Religionsfrihed
i Indien under lup

Amnestys 400-siders rapport kommer i kølvandet af, at den amerikanske kommission for international religionsfrihed (USCIRF) har bekendtgjort sine planer om at besøge Indien i juni.
Årsrapporten, der blev offentliggjort i forrige uge, dækker vilkårene for menneskerettighederne i 157 lande i 2008.
Amnesty International, der arbejder for at sikre menneskerrettighederne i hele verden, blev grundlagt i London for 48 år siden.
Årsrapporten kan læses på adressen: http://thereport.amnesty.org/