IPSICC

Forbøn og fodvask i festivalkirken

Mens Skanderborg Festivalens sidste weekend skruede op for lyden i bøgeskoven, skruede den lokale kirke ned med ro, nærvær og tjenersind.Under sidste weekends Skanderborg Festival deltog Skanderborg Slotskirke aktivt med tilbud til de 50.000 festival-deltagere.

Omkring 1.000 deltagere på Skanderborg Festivalen besøger hvert år Slotskirken for at søge stilhed, tænde et lys eller bede en bøn.

Mens bøgeskoven i Skanderborg i den forgangne weekend genlød af diabolske decibel fra gigantiske højtalere, bød den nærtliggende Skanderborg Slotskirke på den dybe stille ro.
Med tilbud om samtale, bøn og fodvask eller blot en stille stund i kirkerummet, hvor stille toner og levende lys gav mulighed for en ”pause” fra festivalens musikalske udbud, udgjorde kirken et eftertragtet alternativ.
– Vi har de sidste par år haft besøg af omkring 1.000 festivalgæster, som har tændt omkring 700 lys, fortæller sognepræst Dorthe S. Sørensen, der ved redaktionens slutning ikke havde fuldt overblik over dette års festivalkirkegængere.
Dorthe S. Sørensen fortæller, at især muligheden for at søge ro til stille kirkemusik er efterspurgt af skaren, der defilerer forbi under festivalen.

Med Jesu eksempel

Med sin placering ved Skanderborg Sø midt mellem byen og festivalpladsen oplever deltagerne slotskirken som en del af festivalen, der i år løb af stablen for 30. gang.

– At vaske folks fødder er et stærkt symbol på det tjenersind, Jesus viser, siger sognepræst Dorthe S. Sørensen.

– Vi oplever et positivt samarbejde med festivalen, men er bevidste om, at vores formål er et helt andet, forklarer sognepræsten, der ønsker at formidle det kristne budskab gennem den vifte af tilbud, hun sammen med sine kolleger og 30 frivillige byder på.
– Som noget nyt tilbød vi i år fodvaskning på trappen uden for kirken. Det gør godt for ømme festivalfødder og er samtidig et stærkt symbol på det tjenersind, Jesus viser, siger Dorthe S. Sørensen.
Gennem alle år har deltagerne kunnet opsøge kirkens præster for samtale om forbøn under festivalen. Med indførsel af fodvaskningen er anledningen til at falde i snak blevet udvidet.

Stilhedens katedral

– Vi oplever, vi har en helt særlig anledning til at være til stede som kirke, og med kirkens tykke mure kan vi være en stilhedens katedral, som man også kender det fra Roskilde Festivalen, siger festival-præsten, der indgik i et team sammen med byens øvrige præster.
På skift afholdt de hver aften andagt i kirken, ligesom de sluttede af med en stor festivalgudstjeneste med blandt andet barokmusik på programmet.
– Vi har konkrete overvejelser om at rykke ind på selve festival-området med et telt, siger sognepræsten, der øjner en mulighed for at komme endnu tættere på festival-kirkegængerne.
– Det sker måske næste år. Men det er vigtigt, at vi stadig har mulighed for at være en ”stilhedens katedral”, og at vi kan formidle kirkens budskab, påpeger den aktivistiske Skanderborg-præst.