Engle i Berlin

Himlen over Berlin, Wim Wenders film fra 1986, er en betagende og hjertestoppende smuk film om kærlighedens og livets væsen, som alle fortjener at se.Filmen handler om to engle, der vandrer rundt i efterkrigstidens Berlin. Uset af mennesker giver de trøst og styrke til alle, de møder på deres vej. Men for englen Damiel er mennesker en evig kilde til forundring og fascination. Ulykkelig over ikke at kunne tage del i det liv, han ser foran sig, giver han sig ud på en rejse mod selv at blive et menneske. I mødet med cirkusartisten Marion finder han kærligheden og dermed svaret på sin søgen.
Himlen over Berlin er anset for at være en moderne klassiker, hvilket i høj grad skyldes dens billedlige poesi. Engle er farveblinde i Wenders univers. Fordi engle kan ikke se se farver, er Himlen over Berlin filmet i henholdsvis sort/hvid og farver, hvilket betyder, at enhver scene i sort/hvid er set fra en engels perspektiv, mens farvescenerne er set gennem menneskeøjne. Denne brug af farver understreger forskellen mellem engle og mennesker, mellem at betragte på afstand og at tage del i livet. I begyndelsen af filmen møder vi englen Damiel (Bruno Ganz, Hitler i filmen Der Untergang) der sidder på toppen af en statue og kigger ud over Berlin. Hans vinger flakser over skærmen for derefter at forsvinde. Han kan høre og se mennesker på gaden under sig, men selv er han usynlig. Englene breder deres vinger ud over byen, vandrer blandt mennesker i en form for renhed, der sættes i skarp kontrast til de lidelser og den ensomhed, de møder. Alligevel vækker mennesker en intens længsel i Damiel. Mens filmen panorerer over Berlin, hører vi Damiel fortælle om sin drøm om en dag at kunne se farver, for englene i Himlen over Berlin føler, men kærlighedens væsen forstår Damiel først rigtigt, da han selv bliver menneske.
Men Himlen over Berlin er mere end blot en kærlighedshistorie. Den er en fascinerende skildring både af Berlins modløshed i efterkrigstiden og af modløshedens modsætning: Livet, troen, håbet, kærligheden. Damiel ønsker ikke at være et menneske, fordi han er forelsket. Damiel ønsker at være menneske, så han kan leve. Og tro, håbe og elske. At se verden gennem et kalejdoskop af farver.
Anne-Katrine Buch

Himlen over Berlin
122 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.