Håndbog for gospelfolket

Lars Jochimsen kommer godt rundt i sin praktiske opslagsbog om gospel, og den fortjener at blive købt, læst og brugt.Jeg fik en grøn bog stukket i hånden – en bog med en tydelig titel: Gospelhåndbogen! Godt, tænkte jeg, så har jeg en lille opslagsbog med en masse praktiske tips. Og det holdt stik. Lars Jochimsen kommer rundt om mange ting vedrørende gospel, kort og præcist.
Der er en fyldig indholdsfortegnelse til opslag. I forordet skriver Lars, at ”den meget store efterspørgsel på gospelmusik i folkekirken og arbejdet med mennesker, tro og musik, er de primære årsager til, at jeg skriver denne bog.” Han kommer med flere grunde, uddyber formålet, og hans egen erfaring med gospel er selvfølgelig en vigtig baggrund.
Bogen indeholder eksempler på gospelliturgier (gudstjeneste), workshopskabeloner (fra små konfirmandgospelworkshops til store landsdækkende festivaler) og koncertformer. Den er tænkt som en inspirations- og idébog til folk, som på en eller anden måde er i berøring med gospel. Det kan være korledere og -sangere, organister, musikpædagoger, præster, sognemedhjælpere og alle former for gospelevent-arrangører.

Gospel i folkekirken

Lars Jochimsen er gospelkonsulent, gospelinstruktør og underviser.

At der i folkekirken er delte meninger om gospels berettigelse, ved jeg fra mit eget arbejde som organist og gos-pelkorleder. Derfor er jeg glad for, at der er stadig flere, der ser mulighederne i gospelmusikken: at musikken/sangen og evangeliet fint kan forenes med glæde, energi, bevægelse og engagement. Gud har skabt os som hele mennesker, og derfor er det ikke kun en del af os, han vil i kontakt med. Og der er rigtig meget at hente også i teksterne i gospelmusikken! – Og hvorfor skulle vi ikke lade os inspirere af den musik her i lille Danmark, når vi lader os påvirke af så meget anden musik, som kommer til os ’udefra’? Den danske Folkekirke har da heldigvis ikke patent på at være kirke her på jorden. Vi trænger tværtimod til noget mere liv og glæde over evangeliet i folkekirken, og her mener jeg, ligesom Lars, at gospel i høj grad kan bruges!

Meget relevant udgivelse

Når man – som jeg – er visuel, er det også rigtig fint at få nogle af Claes Wegeners opvarmningsøvelser og andre øvelser på papir/noder/billeder. Så er chancen for at tilegne sig dem og bruge dem meget større!
Der er nogle få skønhedspletter, som er sluppet gennem korrekturen, men overvejende er det en fin lille bog. Fx er der hjælp at hente mht. at finde noder til gospelsangene.
Der findes ikke en sådan bog på markedet i forvejen, og derfor er den meget relevant. Jeg ved godt, at det er en begrænset målgruppe, den henvender sig til, men til gengæld fortjener den – med den overkommelige pris – at blive købt, læst og brugt, da der er mange gode råd og tips at hente! Så tak for det gode initiativ!
Jens Erik Kristensen

Lars Jochimsen:
Gospelhåndbogen
96 sider • 149 kr.
Kirkefondet