Tema: Efterskoler
Glade nydanskere i Grejsdalen

Grejsdalens efterskole tiltrækker nydanskere – fordi skolen er kristen.Ved årets skolestart udgør 1,5 pct. af efterskoleeleverne nydanskere. Hvilket betragtes som et godt bidrag til integrationen.

Grejsdalen er en af de efterskoler, der tiltrækker nydanske elever. Modelfoto.

Grejsdalens Efterskole i Vejle har de seneste tre år haft elever fra flere lande som Asien og Afrika, hvorfor skolen blandt andet tilbyder dansk som andetsprog. Derudover gør skolen ikke noget for at tilpasse sig nydanskere.
– Vi forklarer på forhånd, at vi er en kristen skole, og at eleverne skal deltage i andagter og gudstjenester, siger skolens forstander Knud Didriksen i et interview til Jyllands-Posten.
Når eksempelvis muslimske familier alligevel vælger skolen, hænger det ifølge forstanderen sammen med skolens alkoholpolitik, og at drenge og piger sover i hver sin bygning.

Syv nydanske elever

Integrationskonsulent i Efterskoleforeningen Maren Alstrup tilføjer over for avisen, at indvandrere har ændret syn på efterskolerne, så de ikke længere ser det som en straf.
Hun tilføjer samtidig, at mindrebemidlede invandrerelever de sidste tre år har kunnet få satspuljestøtte.
Grejsdalens Efterskole har i år syv nydanske elever, hvoraf flere er muslimer.
En af dem er Ahmed, der er flygtning fra Somalia.
– Det gør ikke noget, at det er en kristen skole, siger teenageren, der blot spiser kyllig, når de andre spiser svinekød.
Mimi, der er flygtning fra Burma, er i gang med sit andet år på efterskolen.
– Det var ret hårdt det første halve år, og jeg kunne ikke ret meget dansk, siger pigen, der nu stiler efter HF.
– Jeg tror, jeg vil vende tilbage til skolen resten af mit liv, slutter hun.