Søs har holdt jul på plejehjem i 30 år

Frelsens Hærs plejehjem, Aftensol, har i år eksisteret i 40 år. I næsten lige så mange år har plejehjemsassistent Søs Castillo været aftenvagt på juleaftenPå Frelsens Hærs plejehjem, Aftensol, holdes der ikke sparejul. I hvert fald spares der ikke på den traditionelle juleaften for beboerne.

Søs Castillo

På Aftenssol består aftenholdet af fem aftenvagter, der hver har ansvar for en etage. Sådan er det hver aften – også juleaften.
Hidtil har staben den 24. december desuden været udvidet med en ekstra hjælper. Men fra i år er de ekstra hænder sparet væk.
Står det til personalet, kommer beboerne dog ikke til at mærke nogen forskel.
– Der skal jo være forskel på hverdag og fest, og det er også meningsfuldt, siger en af de fem, Søs Castillo.

Går samlet til julefest

Hun har været nattevagt på Aftensol i seks år og har dermed tilbragt tre juleaftner og tre nytårsaftner på det hyggelige plejecenter i Lundtoftegade på Nørrebro.
– Selvom det for os er arbejdsdag, vil vi gerne gøre det lidt festligt. Vi har selvfølgelig mere at lave, men prøver på ikke at stresse rundt, men at have tid til at hygge med de ældre, siger den 51-årige aftenvagt, der tilføjer, at mange ældre går meget op i julen og tænker tilbage på tidligere år.
For at gøre juleaften højtidelig og stemningsfuld får beboerne allerede om formiddagen besøg af en gruppe fra Frelsens Hær, der synger og holder juleandagt.
Om eftermiddagen findes festtøjet frem, og når klokken bliver 17.30 vandrer alle samlet ned i fællessalen, ”Pusterummet”, hvor menuen står på and og flæskesteg.
– Til dagligt spiser beboerne på afdelingerne, men juleaften skal det være anderledes. Da går vi samlet ned til julefest.
– Vi har før prøvet med varm mad til frokost. Men det er for kedeligt. Så vi får maden fra De Gamles By og varmer den i vore dampovne.
– Det er ganske vist opvarmet mad, men vi gør det så godt, vi kan, smiler Søs Castillo, der har adskillige højtider bag sig på plejehjem gennem 30 år.

Ingen rutine juleaften

Hendes familie har for længst vænnet sig til det særlige ”sæsonarbejde”, og selv hygger hun sig.
– Da mine børn var små, var det anderledes, særligt første gang. Jeg har stort set været på plejehjem siden 1980, hvor mine børn var tre og fem år. Da spiste vi julemiddag og gav børnene gaver tidligt, men ellers har det ikke generet os, husker hun.
Trods de mange års erfaring går der dog ikke rutine i julefejringen på Aftensol. Både sengetider og dagligdagens rytme er ophævet til fordel for dans om juletræet, gaver, julehygge og julemusik.
– På et tidspunkt må vi hjælpe nogle i seng, men dem, der gerne vil være længe oppe, får lov. Så fordeler vi kræfterne og håber, vi når det hele, forsikrer Søs Castillo.