Fyldte kirker på Lolland

Fire gange så mange i kirke på Vestlolland som normalt. Kirkegængere inviterede netværk.Det var ikke juleaften, men det så næsten sådan ud, da præster og kirkegængere på Vestlolland besluttede sig for at fylde kirkerne på en ganske almindelig søndag i september.

Det usædvanlige var blot, at man gav folk en særlig anledning til at komme, fortæller biskop Steen Skovsgaard.

Ifølge Folkekirken.dk kom ideen ud af den blå luft, da sognepræst Bente Asschenfeldt fra Søllested lå søvnløs og pludselig fik tanken om at fylde kirkerne. Anden pinsedag gav hun ideen videre i sin prædiken ved en friluftsgudstjeneste for alle kirker i området, og overraskende for hende blev opfordringen taget imod med begejstring.
– Straks efter gudstjenesten kom folk og spurgte, hvornår det skulle være. Nogle delte løbesedler ud, andre tilbød naboer kørelejlighed og inviterede deres venner med, og resultatet blev, at der nogle steder på Vestlolland var fire gange så mange i kirke som normalt, fortæller hun.

Invitationer vejen frem

Ifølge Bente Asschenfeldt er hemmeligheden den personlige invitation.
– Mange vil gerne gå i kirke. Men de vil nødig sidde der alene eller sammen med to eller tre andre. Det er en helt anden sag, hvis man ved, at der kommer mange, siger sognepræsten.
– Der har været op til fire gange flere i kirkerne end normalt. Alene fordi folk er blevet inviteret.
– Det er jo helt umuligt, hvis præsten skal invitere hver enkelt i sognet til gudstjeneste, men lægfolket kan gøre en stor forskel her, og dette initiativ viser, at de gerne vil have sådan en opgave, siger hun.

Biskop bakker op

Initiativet hilses ikke overraskende velkomment af Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard.
– Kirkerne inviterede til en helt almindelig gudstjeneste. Det usædvanlige var blot, at man gav folk en særlig anledning til at komme i kirken, nemlig: Lad os fylde kirken! Invitér din nabo, gymnastikholdet, arbejdspladsen, fodboldklubben. Brug alle de netværk, du har, til at invitere til gudstjeneste den sidste søndag i september. Man kunne godt kalde gudstjenesten for en netværksgudstjeneste. For man inviterer og mødes med sit netværk, siger biskoppen til Folkekirken.dk