Hvilket tegn er du?

Folk bruger masser af terapitimer på at finde ud af, hvilken fugl de er. Her er bognørdens version: Er du en tankestreg – eller måske et stort spørgsmålstegn?Selv er jeg miljøskadet. Det bliver man af at studere for meget. Grammatik for eksempel, det er kun for nørder. Hvem sætter sig ellers frivilligt ned og bruger timer, ja måneder, på at finde ud af, om der skal være komma før eller efter adverbialer? Ja, hvem gider i det hele taget sætte sig ind i, hvad adverbialer er?
Jeg må bekende at: det gjorde jeg ikke før – altså før Lis Holm. Men Lis har vendt op og ned ikke bare på mig, men også på 14 andre modvillige og uengagerede danskstuderende.
Nu er vi simpelt hen så begejstrede, at vi ikke kan få nok. Så når alle andre bruger uger på ved personlighedsudvikling at finde ud af, hvilken fugl de er, så sidder vi i pauserne og diskuterer hvilket grammatisk tegn, vi helst vil være.
Og så er det, at jeg gerne vil være en tankestreg. Godt nok synes min mand, at det er for tamt. Han vil f. eks. gerne være et udråbstegn! Men jeg er ikke i tvivl om, at jeg vælger tankestregen. Med ophøjet ro ligger den og strækker tiden lidt inden det næste ord – og os, der er lidt langsomme i optrækket, får en chance for at forstå, hvad meningen er – om det, der bliver skrevet, overhovedet vedrører os.
En af mine medstuderende ville gerne være et spørgsmålstegn – og det kan jeg udmærket godt forstå. Der er godt nok flere af slagsen. Lærerspørgsmålstegnet er et af de mere ubehagelige. Det kan, ligesom eksamensspørgsmålstegnet, give ondt i maven og rysten på hænderne. Men undrespørgsmålstegnet er et af de bedste og mest ydmyge tegn, jeg kender. Det er faktisk et af dem, jeg gerne vil blive rigtig god til.
Der var også én, som helst ville være et kolon. Kolon angiver, at der er noget, som bliver uddybet. Det synes jeg jo i grunden også ganske godt om, selvom det godt kan blive for meget af det gode med al den uddybning, især hvis det handler om software og hardware og ram og byte – så er jeg den, der er stået af.
Men så er der jo også de mere beskedne tegn. Komma er sådan et, som til gengæld bliver brugt oftere end alle andre tegn, måske lige med undtagelse af punktum.
Men hvem gider være et punktum?