Kristendommen bli’r aktuel i krig

Når soldaten står over for døden, må han kende sit
fundament, sagde tidligere forsvarschef Jesper Helsø ved Soldatermissionens årsmøde.Danmark er i krig, og det mærkes. Især når endnu en dansk soldat bliver offer for en vejsidebombe i Afghanistan.Danmark er det land i koalitionen, der i forhold til sin størrelse har mistet flest soldater i Afghanistan. Og ca. en fjerdedel af den danske befolkning har én i familien eller vennekredsen, der har været af sted på en militær opgave i udlandet.

Krigen tæt på

Så kryber krigen pludselig tæt på. Ikke mindst hos de unge, der bliver udsendt på opgave i fx Afghanistan. Og da er det vigtigt, at kende sit fundament. Det fastslog tidligere forsvarschef Jesper Helsø på KFUM’s Soldatermissions årsmøde den 26.-27. september i Slagelse:
– Soldaten frygter – ellers er han i mine øjne en galning. Han må gøre sig klart, hvad han vil, og hvad han står for. Har han ikke gjort det før, så kommer det ind i hans bevidsthed, når han står midt i det.
Inden afrejsen bliver soldaterne opfordret til at beslutte forskellige ting, hvis de skulle dø under udsendelsen.
– Når de skal forholde sig til begravelsen med salmer osv., så ved de, hvad de vil. Det gør man ikke, uden at man har en eller anden klangbund af kristenhed, siger Jesper Helsø.
KFUM’s Soldatermission er en folkekirkelig organisation, der bl.a. driver 16 soldaterhjem – 14 på kaserner i Danmark og ét i hhv. Kosovo og Afghanistan.
Forsvarsminister Søren Gade har haft gavn af de kristne soldaterhjem:
– Jeg har selv været i Forsvaret i fire år. Når man er ude i missionen, hvor folk bliver slået ihjel eller såret, er der ingen tvivl om, at soldaterhjemmet og feltpræsten har sin berettigelse. Der er behov for én, der også kan tale med dem om de svære ting.

Kristen ansvarlighed

Og de kristne værdier gennemsyrer dansk kultur, fremholdt Jesper Helsø på Soldatermissionens årsmøde:
– I den danske kultur gælder det: Vi vil ikke ”stå udenfor”, når nogen ”indenfor” har det skidt. Denne holdning ligger dybt begravet i den kristne tro og i den danske kulturbaggrund, siger den tidligere forsvarschef.
Han nævnte også, at respekten for en anden kultur og en anden tro er meget stor i Danmark – trods de modsatte signaler fra diverse yderliggående partier.
– Denne respekt skyldes i høj grad, at vores opvækst, baggrund og kultur har en kristen klangbund, sagde han.