Finanskrise skaber positiv forandring

Willow Creek konference i København opfordrede til at tænke kreativt.Der sker ingen forandring uden krise. På weekendens Global Leadership Summit i København fik 400 kirkeledere i hvert fald inspiration til at se finanskrisen som anledning til at vise kristen næstekærlighed.

Jessica Jackley fortalte om en kreativ tanke, der blev til mikrolån til 200.000 fattige.

– Vi er alle ledere i en ny virkelighed. Men nu er chancen her for at være modige og kreative, sagde Willows stifter og leder, Bill Hybels.

Invester i fattige

– De fleste mennesker vil gerne gøre noget godt for andre. De behøver bare en nem måde at gøre det på, supplerede ildsjælen Jessica Jackley, som har startet verdens første formidling af mikrolån mellem private. Hjemmesiden Kiva.org har nu hjulpet over 200.000 fattige mennesker i den tredje verden og omsætter for 5 mio. dollars – om måneden.
– Det drejer sig ikke kun om penge, siger Jessica Jackley. – Det er lån med formål, med kærlighed og opmuntring til mennesker over hele verden.
Låntagerne har i gennemsnit brug for 5-600 dollars til at starte eller udvikle deres forretning. Lånet vil typisk løbe over 6 – 9 måneder. En typisk udlåner stiller med 100 dollars. 98,5 pct. af lånene bliver tilbagebetalt.
– Tag udgangspunkt i folks egne ressourcer og træk det positive frem. Sådan lød virksomhedsrådgivere Chip og Dan Heaths opskrift på forandring.

Følg lyspunkterne

De fortalte bl.a. om en medarbejder i Red Barnet, som arbejdede med børnesundhed i Vietnam. Han fik mødre til at lave research i deres landsby. Da de samlede informationerne, viste det sig, at nogle børn trivedes rigtig godt, også selvom deres forældre ikke havde bedre forhold end andre børns forældre.
De begyndte så at undersøge disse lyspunkter og fulgte mødrene til disse børn. Det viste sig, at de gav deres børn fire små måltider i løbet af dagen i stedet for to store, som var det normale. De blandede også lidt urter og søde kartofler i risen, hvor andre bare ville servere hvid ris. De tilføjede altså proteiner og vitaminer til deres børns mad.
Det blev en slags åbenbaring for de andre mødre, og efter et par år har 2,2 millioner børn i 265 landsbyer fået denne næringsrige kost.
– Det begyndte med, at en mand tog ind i en landsby og spejdede efter, hvad der virkede, sagde brødrene Heath.
Og konklusionen var klar: Folk forandrer sig, når de har noget positivt at se frem til.