Hamas kan nu ramme Tel Aviv fra Gaza

Hamas har nu ikke alene genopbygget sit missilarsenal, men har forbedret dette med mere langtrækkende våben.En ny situation på det militære område er opstået i Israel, efter at Hamas har afprøvet et nyt langtrækkende missil, der kan nå fra Gaza-striben til Tel Aviv – en afstand af 60 kilometer. Meddelelsen om dette blev givet af chefen for den militære efterretningstjeneste, general Amos Yadlin, på et møde med Knessets udenrigs- og forsvarskomite.
Yadlin oplyste, at testafskydningen fandt sted for nogle dage siden over Middelhavet, i mørke og dårligt vejr – og at Hamas formentlig håbede, at Israel ikke ville opdage dette. Men israelsk radar konstaterede, hvad der var sket.
Yadlins meddelelse skal måske opfattes som en bestræbelse fra det israelske militærs side på at forberede den israelske offentlighed på et muligt nyt angreb mod mål i Gaza-striben.

Dommedagsvåben

Den israelske generalstab ønsker ikke en ny runde med Hamas, især ikke efter offentliggørelsen af Goldstone-rapporten og muligheden af, at israelske militærpersoner kan arresteres i Europa.
Heller ikke Hamas ønsker en ny konfrontation med Israel, idet Gaza-området endnu ikke kommet sig efter ødelæggelserne under Israels krig mod Hamas, med en hårdt ramt civilbefolkning.
Alligevel har Hamas afprøvet et nyt iransk-produceret missil, fem meter langt og med en 45 kg sprængladning, Det er det første konkrete bevis på, at Hanas har våben, som kan ramme så langt som det tæt befolkede Dan-område, med byer som Ashdod, Rehovot, Bat Yam og Holon på vejen til Tel Aviv.
Ifølge en isralsk militær kilde opfatter Hamas det nye missil som et strategisk aktiv, en slags ”dommedags-våben”. Kilden mener, at Hamas nok havde tænkt at bruge det nye våben som en overraskelse under en ny konfrontation med Israel.
– Hamas ved, at det ikke kan besejre Israel på jorden, og derfor gør det alt, hvad det kan, for at skaffe sig langtrækkende missiler, som kan trænge dybt ind i den israelske hjemmefront, siger kilden.
– Hamas har nu ikke alene genopbygget sit missilarsenal efter afslutningen af krigen sidste vinter, men har forbedret dette med mere langtrækkende våben.

Sætter hele verden i fare

Hamas udtaler, at det hverken vil afkræfte eller bekræfte meddelelsen om testafskydelsen. En talmand for Hamas siger, at den israelske meddelelse netop nu har til hensigt at aflede den internationale opmærksomhed fra beskyldninger mod Israel for krigsforbrydelser.
Det menes, at Hamas nu råder over et ”dusintal” af sådanne langtrækkende missiler, og at disse er sendt i dele fra Iran via Egypten og senere smuglet gennem tunneler ind i Gaza, hvor de er blevet samlet.
Statsminister Binyamin Netanyahus kommentar til missil-afprøvningen var:
– Sådanne missiler sætter hele verden i fare, men de truer først og fremmest vor civilbefolkning, vore byer.