Israel:
Smugleri fra Egypten til Gaza er nået op på førkrigs-niveau

Smugleri ind i Gaza-striben fra Egypten under den såkaldte Philadelphia-korridor er påny vendt tilage til det travle niveau, som eksisterede inden Israels krig mod Hamas i Gaza sidste vinter.Det menes, at omkring 500 tunneller er operative. Under krigen ødelagde den israelske hær 300 sådanne tunneller.
Israel har længe ment, at egypterne militært kunne standse alt dette smugleri i løbet af blot et døgn, men at de ikke ønsker det, til dels fordi denne trafik er en integreret del af økonomien i Sinai-Ørkenen, til dels fordi det ikke blot er våben som smugles ind i Gaza, men tillige livsvigtige forsyninger – og Egypten ønsker ikke at afbryde de underjordiske forbindelser, så længe Israel opretholder dets blokade af Gaza.

Egyptisk bekymring

Ifølge israelske kilder er Egypten bekymret over, at en stramning af kursen over for Hamas’ smugleri vil medføre regeringsfjendtlige demonstrationer i Cairo, som vil kunne underminere præsident Hosni Mubaraks styre.
Adskillige i det israelske militær mener, at Israel før eller senere må indlede en ny offensiv mod Hamas i Gaza.
For få dage siden udtalte den israelske generalstabschef, Gadi Ashkenazi
– Hvis vi bliver nødt til at gøre det, vil vi på ny operere inde i Gaza-striben for at standse raketbeskydning.