Afrikas løver

Der var lagt op til fodboldfest i lørdags i Cameroun. De ”utæmmelige løver”, som man kalder landsholdet, skulle kæmpe mod Marokko om at kvalificere sig til VM.Det nationale tv lagde op til kampen flere timer i forvejen. Ikke med fornuftig fodbold-snak, som derhjemme, men med en endeløs række af fodbold-danse.
Det er ikke kunstfærdige danse, som i ”Vild med dans”. Det er bare nogen fjollehoveder, der fjumrer rundt til en meget primitiv inciterende musik. Meget længe, synes man.
Ind i mellem ser man overlegne sangere med store solbriller, der viser deres guldringe og dyre vaner frem. Af og til er der reklamer for øl og spiritus. Alt sammen meget upædagogisk efter min mening. Men jeg er jo heller ikke herfra.
Nå, men omsider nåede vi igennem optakten, og nu skulle vi se fodbold. Troede vi. Men nej, desværre var der ingen forbindelse. Eller måske ville eller kunne det nationale tv bare ikke betale for transmissionen. I hvert fald viste de kun et stift totalbillede af nogle alvorlige mænd, som sad ubevægelige rundt om et bord langt væk i et studie.
Senere blev mændene erstattet af et skilt: Marokko: 0 Cameroun: 0, stod der. Lyden af kommentatoren fik vi dog. Og lidt efter stod der 1 ud for Cameroun. Sådan gik første halvleg. De afrikanere, jeg ”så” kampen med, var flove på deres nationale tv’s vegne. Men ikke overraskede.
I halvlegen så vi de samme endeløse danse igen.
Men så dukkede der sandelig levende billeder op på skærmen fra et fodbold-stadion. Og ja, det var da de camerounske løver. Men vi tvivlede på, at det var direkte – måske var det bare en gammel kamp, de viste os. Vi vidste det ikke. Lyden var nemlig blevet væk…
Men så buldrede kommentatorens ophidsede stemme igen og vi fik både lyd og billede fra 2. halvleg. En fantastisk kamp, hvor Cameroun hurtigt fik et mål mere og vandt 2-0.
Nu er de alle glade og stolte igen. Til trods for det uduelige tv har fodbold-løverne reddet landets anseelse. Nu er de igen ”Les Lions Indomptable” det vil ifølge ordbogen sige de utæmmelige, ubetvingelige, ubændige og ukuelige løver.
Der er noget at se frem til i 2010. Måske kommer Danmark til at møde de utæmmelige løver. Eller dem fra Nigeria, som også har kvalificeret sig. Og fodboldspillere fra Afrika er meget ofte troende kristne – løver.