Jeg hader julen

Jeg hader julen. Det føles næsten kriminelt at sige, men jeg er jo ikke den eneste. Jeg er ligeså pessimistisk omkring julen som Dr. House er omkring kærligheden. ”Alle lyver,” siger han. Måske lyver han også om, at han lyver.Om mit gennemgående julehad bunder i visse barndomsoplevelser, er en tanke værdig. Vi havde bl.a. en ellers venlig 3. sals genbo på den modsatte side af den smalle Tullinsgade på Vesterbro i København, hvis seks vinduer var proppet med epileptiske julekæder frem til præcis 1. marts. Mens andre snakkede om, hvor hyggeligt det var at se på, planlagde jeg terrorhandlinger mod genboens dominans.
Sidste år så jeg en afstemning på Alt for Damernes hjemmeside, hvor de spurgte om, hvor meget man glædede sig til jul. Jeg blev især betaget af én af valgmulighederne: ”Jeg holder ikke jul”.
Tænk, hvis jeg ikke holdt jul, men bare holdt fri. Tænk, hvis jeg fik muligheden for at slette alle juletraditioner og forventninger – og bare genopfinde julen i min egen mini-version.
Lige den ene gang om året beundrer jeg Jehovas Vidner for ikke at fejre jul, men man kan vist ikke blive sæsonmedlem. Æv.
Min kristne tro fordrer mig til at fejre min elskede Guds ankomst til vor lille golfkugle af en klode, men ingen tvinger mig til at gøre fejringen lang som et maraton og fejre en fødsels-dag i en hel måned.
Sidste år pyntede jeg for første gang slet ikke op til jul. Jeg stod i kælderen foran kasserne med julepynt og tænkte: ”Hvorfor egentlig?”, så jeg lod kasserne stå nedenunder i mørket.
Jeg nulstillede min juleglæde, fordi jeg var overmæt af julen. Nok formidler traditioner forudsigelighed og tryghed, men denne tradition havde for mig udviklet sig til så omfattende og langvarigt et projekt, at det føltes ligesom julesangen om garnet, der var ved at kvæle barnet.
Jeg er stadig helt elektrisk glad for to dages intens juleri den 24. og 25. december, men jeg fejrer ikke længere jul en hel måned. Man fejrer jo heller ikke nytårsaften en hel måned.
Jo tak, det gode julehumør er på plads – på mine egne begrænsede vilkår.