Mission Øst i front mod aids i Armenien

Missionsselskabet fordobler sin indsats i Armenien og øger den danske indsats mod aids.Verdens største humanitære fond, The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM), skal danne parløb med Mission Øst i Armenien.Det danske missionsselskab kommer dermed helt i front i kampen mod hiv og aids i Armenien, der er et af Mission Øst’s pionérlande og af generalsekretæren, Kim Hartzner, er blevet beskrevet som et ”hjertebarn.”
Det nyetablerede samarbejde med GFATM betegnes af Ib Bygbjerg, professor i international sundhed ved Københavns Universitet, som et ”spektakulært skulderklap til Danmarks internationale aids-indsats.”
Frem til år 2015 skal Mission Øst årligt forvalte 1,5 mio. euro, svarende til cirka 11 mio. kroner fra GFATM.
Pengene skal bruges til at bremse aids-epidemiens spredning i Armenien, en indsats, der skal foregå gennem lokale organisationer og aids-projekter, som Mission Øst samarbejder med i den tidligere sovjet-republik.

Epidemi ude af kontrol

I dag lever knap 3.000 med aids i Armenien, og en katastrofal udvikling truer, hvis ikke der hurtigt sættes ind med forebyggelse og information. Det er den indsats, Mission Øst skal være tovholder på.
Aids-problemet forstærkes yderligere af, at Armenien er et lille land, der trods sin selstændighed er dybt afhængigt af Rusland, hvor epidemien er helt ude af kontrol.
Her er næsten en mio. mennesker smittet af den. 100.000 armeniere, hovedsagelig mænd, arbejder i Rusland, og mange kommer hjem på besøg og bærer sygdommen med sig. Ikke mindst på grund af det store tabu når mændene at smitte familien, og med deres tavshed efterlader de sig forældreløse børn.

Fordobler hjælpen

Mission Øst overtager opgaven i Armenien efter World Vision, som er verdens største internationale ngo. Et skridt, der vækker både stolhed og spænding.
– Jeg er glad og stolt over den tillid, Global Fund og de lokale organisationer har vist os på baggrund af vores arbejde i Armenien. Det er en stor og spændende udfordring, der kommer til at kræve meget af os. Det svarer til en fordobling af vores hjælp til Armenien, fortæller Kim Hartzner, der ser frem til de nye opgaver.
Samtidig er han overbevist om, at missionsselskabets støtter vil bakke satsningen op.
– Vort bagland har altid vist, at vi kan regne med deres opbakning, når det drejer sig om at tage livtag med store nød- og udviklingsmæssige opgaver, siger generalsekretæren, der som læge selv har skrevet og oplyst om hiv og aids.

En større håndsrækning

Mission Øst har i en årrække arbejdet for, at børn med handicap modtager lægebehandling i Armenien, hvor de ellers bliver gemt væk i skam og ikke får den nødvendige hjælp, de har brug for.
Kim Hartzner, der var bosat i Armenien fra 2006 til 2008, er glad for, at organisationen nu kan være med til at støtte de lokale organisationer og derigennem give landets sundhedssystem en endnu større håndsrækning.

Skulderklap til dansk aids-indsats

– At Mission Øst har fået opgaven er et spektakulært skulderklap til Danmarks internationale aids-indsats, vurderer professor i international sundhed ved Københavns Universitet, Ib Bygbjerg. Han har i mange år beskæftiget sig med hiv og aids i fattige lande.
– Global Fund er en yderst vigtig og nødvendig medspiller i verdens kamp mod den dødelige virus, og jeg er begejstret for, at der langt om længe bliver sat fokus på problemet i Østeuropa, hvor der for alvor er brug for hjælp, fastslår han.