Kirke blev omdannet til nødherberg

Kristuskirken på Nørrebro har op til 100 hjemløse sovende hver nat. Frivillige hjælper til, og lokale handlende giver mad.Der er plads i herberget! Dette lidt forsinkede julebudskab proklamerer Baptistkirken.

– Jeg kalder dem ikke længere ”hjemløse”, fortæller gade- og natkirkepræst Alice Sprotte.

Anledningen er, at kirkens menighed på Nørrebro har åbnet kirkedørene for hjemløse.
– Forestil dig at du åbner døren til kirken, og ind vælter 50-100 hjemløse fra Danmark, Grønland, Østeuropa og Afrika. Sådan er det for tiden i Kristuskirken, skriver Baptistkirkens Nyhedsbrev.
Kristuskirken har siden 10. januar fungeret som nødherberg for frysende, sultne og trætte hjemløse i København. Kirken er åben for dem fra kl. 20 om aftenen til kl. 8 om morgenen.
Her kan de hjemløse spise, sove, snakke og samle kræfter.

Tiggere kysser hånd

– Mennesker, som jeg på gaden ville møde som tiggere, kysser nu min hånd af taknemmelighed over at kunne sove indenfor – og sætter høfligt skoene, inden de tager plads i rummet, fortæller gade- og natkirkepræst Alice Sprotte og tilføjer:
– Mange vil for mig ikke længere have betegnelsen ”hjemløs”. Jeg ved, hvad de hedder og kan tage en snak med dem i byen, hvis jeg møder dem igen.

Kritiserer regeringen

Initiativet startede, da kirken fik en henvendelse fra initiativgruppen ”Akutberedskabt En Varm Seng”. Gruppen fik åbnet en lokal skole en weekend, hvor nattefrosten var særlig hård. Siden er der startet nødherberger i både Aalborg og Aarhus.
Gruppen kritiserer socialminister Karen Ellemann (V) for ikke at ville mødes med dem:
– Vi ville i særdeleshed gerne tale med hende om at få ophævet den bestemmelse, der gør, at hjemløse uden lovligt ophold i Danmark ikke må modtage hjælp fra de statsstøttede herberger og varmestuer. I så fald vil bemeldte herberg eller varmestue miste statstilskuddet. Det er ikke værdigt for en velfærdsstat! Udlændingepolitik skal ikke føres på gadeplan, siger gruppen.
Befolkningen er derimod særdeles velvilligt indstillede over for de hjemløse, der bl.a. består af romaer og østeuropæere på lykkejagt i Danmark.

Folk hjælper til

– Mange kommer forbi med alt fra tøj, rosinboller og pizzaer til soveposer, fortæller Alice Sprotte. – En kok kvittede ferien i Thailand for at lave mad, og en lokal grønthandler har flere gange sendt en medarbejder over til kirken med gratis frugt og grønt.
/sl