Kirker hjælper fattige familier i Randers

Socialrådgiver spurgte om hjælp. Tre kirker gik sammen om ’Kirkernes Familiehjælp’.Der er 43.000 fattige i Danmark. Mange af dem bor i landets større byer. I Randers måtte kommunens familiecenter smide håndklædet i ringen og spørge kirker om hjælp.

Peter Kofoed Herbst

Børn og Familiecenter Kasernen kunne ikke længere holde kommunens økonomisk trængte familier oven vande og spurgte om hjælp. Det blev starten på et utraditionelt samarbejde mellem kommunen og tre kirker i Randers.
– Jeg har familier, som der simpelthen ikke er nogen løsninger til. De har valget imellem at betale huslejen og undvære maden, eller stå mætte på gaden – pest eller kolera, siger socialrådgiver Gitta Kristensen til ugeavisen Din Avis Randers.
Derfor kontaktede hun allerede i november Mødrehjælpen, der sendte forespørgslen videre til byens kirker. Det blev starten på ”Kirkernes Familiehjælp” – et samarbejde mellem Den Evangeliske Frikirke, Kronjyllands Valgmenighed og Pinsekirken.
Sammen fik de på kort tid stablet et hjælpeprojekt på benene, som inden jul tilbød over 50 familier mad og tøj.
Pengene er indsamlede, arbejdskraften frivillig, og kommunen sagde med det samme ja tak. Hjælpen spænder helt fra et måltid gratis mad i Pinsekirkens café på Mariagervej over familiepakker med basale fornødenheder til brugt tøj og sko.

Uvurderlig hjælp

Den 6. januar havde de tre kirker igen åbent hus, hvor familier kunne supplere deres pressede økonomi med naturalier.
– Kirkernes hjælp har været uvurderlig, siger socialrådgiver Gitta Kristensen og tilføjer: – Jeg er ikke selv kirkelig og var lidt bekymret for, om folk nu skulle sidde og høre på prædikener også, men sådan har det slet ikke været. Kirkernes har været gode til at skille det humanitære og det religiøse ad.
Men ”det religiøse” spiller alligevel ind, fortæller præst i en af de medvirkende kirker:
– Vi synes, det er helt naturligt, at vi som kirke hjælper, hvor der er behov. Kristendommens budskab er jo netop, at Gud ikke møder os med noget-for-noget princippet, men med alt for intet, siger Peter Kofoed Herbst (foto), præst i Kronjyllands Valgmenighed.
Der bor 43.000 fattige i Danmark efter Kristeligt Dagblads målestok. Avisen betegner dem som fattige, der kun har ca. 8.000 kr. om måneden til rådighed efter skat.