IPSICC

Far og søn er sammen om forlag

– Vi supplerer hinanden godt, siger Jørgen Vium Olesens yngste søn Jacob, der går i faderens fodspor. Faren sidder i Hong Kong – sønnen i København. Begge brænder de for at få kristne bøger ud i hele verden.

Far og søn – Jørgen og Jacob Vium Olesen foran nogle af deres mange udenlandske udgivelser.

Selv om sønnen Jacob sidder i København, hvor det danske forlag og bogklubben bor til leje i Københavns Kristne Kulturcenter, så bruger han 80 pct. af sin tid på de udenlandske produkter. Forlaget har en omsætning på 15-20 mio. kr. årligt, og heraf ligger 75-80 pct. som regel i udlandet.
Jakob arbejder bl.a. sammen med Louise Kofoed, som er forlagsredaktør, Knud Cletus, der er adm. direktør og Bjørn Hansen, der står for ekspeditionen.
– Jeg har slet ikke noget imod at arbejde sammen med min far. Vi kan tage nogle heftige diskussioner, men det gør jo ikke noget, når man elsker hinanden og man véd, at det er fordi, man begge brænder for samme sag, siger Jacob.
– Vi er lidt forskellige og kan supplere hinanden. Far er superoptimist. Han er fuld af ideer og meget visionær. Jeg er nok lidt mere ”realitsisk”, griner Jacob og forklarer:
– Far bliver så begejstret, at han nogle gange har lyst til at forære alle bøgerne væk for ingen penge. Jeg kigger mere på, om vi også kan tjene på det, siger Jacob, der er 28 år og netop er i færd med at afslutte sin 4-årige HD-eksamen.
Han er den yngste af fem Vium Olesen-søskende, som alle har arbejdet på forlaget et par år. Men hver for sig har de haft andre planer.
Jacob Vium har også været lidt forbeholden med at gå ind i familiefirmaet, for det er et stort ansvar og kræver sin mand.
– Nogle ting er nemmere og nogle sværere. Man får nogle privilegier, men må så også bevise, at man er det værd.

Forlagets historie

Jørgen Vium Olesen grundlagde Scandinavia i 1976 efter først at have grundlagt avisen Udfordringen, som senere blev udskilt.
Fra starten var det en blanding af mission og erhverv. Idéen var helt klart at få evangeliet ud i den moderne verden, og det er stadig det, Jørgen brænder for.
Man begyndte med at trykke store farve-plakater med fotos og bibelvers på mange sprog.
I 1980 udgav man den første bog. Også den var præget af store billeder og flot layout. Scandinavia var nyskabende, og det skyldtes ikke mindst arkitekten, som arbejdede dag og nat sammen med unge engagerede medarbejdere.

Børnebiblen

Det helt store gennembrud fik man i 1980 med en børnebibel, som siden er blevet genoptryk flere gange hvert år på mere end 100 sprog. Den er solgt i mellem 6-7 mio. eksemplarer.
– Tegningerne fik vi lavet af en spansk kunstner. De er så gode, at man kan lide dem overalt på kloden, fortæller Jørgen Vium Olesen.
– Børnebibelen sælger vi både som én bog og som flere bøger. I Brasilien har vi solgt børnebiblen delt op i 30 små bøger, som er solgt i kiosker for 4-6 mio. årligt, fortæller Jørgen Vium Olesen, der også arbejder stadig mere sammen med bibelselskaber og organisationer.
– Vi samarbejder fx med ”Samaritan Purse”, som forærer 9 mio. gaver til fattige lande om året. Det er Billy Grahams søn Franklin, der leder organisationen.
Vi har netop solgt 50.000 handi-bible med Ny Testamente til Nigeria. Det er små børnebibler med et håndtag, som børnene åbenbart er meget glade for. Vi har også solgt børnebibler til Mongoliet, Ukraine, Madagaskar og Makedonien på det sidste.

Første bog til Kina

– Vi har lige fået den første bog godkendt til salg i Kina. Det er en Mini-Mike bog for børn, fortæller Jørgen Vium.
– Vi håber jo engang at få børnebiblen udgivet i Kina, men det er lidt kompliceret, for bøgerne skal godkendes, og myndighederne er ikke så glade for det med Gud. Men vi har oversat 30 bøger til kinesisk, fordi vi regner med at få lov at udgive dem.
Vi får mange bøger til udlandet trykt i Kina, og vi har i dag vores internationale lager i Kina med 200.000 bøger. Det er billigere at udsende dem fra Kina end fra Danmark.

Bor på en husbåd

Selv bor Jørgen og Tone på en husbåd på marinaen i Hong Kong.
– Vi kender mange danskere fra bl.a. Sømandskirken, der fungerer som en social klub derude. Desuden kommer vi i en rigtig god lokal kirke, som vi er meget glade for. Vi har mange venner i Hong Kong.
Hong Kong er jo ligesom cremen af Asien. Det er stedet, hvor forretningsforbindelserne knyttes. Det er ikke så ofte, vi er inde i fastlands-Kina, men det sker da, fortæller Jørgen, som for tiden er i København.

Den danske afdeling

– Vi oprettede jo forlaget for at udgive gode kristne bøger på dansk. Nu er der en del andre forlag, der udgiver sådanne bøger, og så behøver vi jo ikke konkurrrere med hinanden.
Derfor har vi aftalt med Udfordringen, Logos og Alstrups forlag, at de også leverer bøger til Den Kristne Bogklub, hvor vi har ca. 1000 medlemmer.
Vi vil fortsat udgive bøger på dansk, men nok ikke så mange som tidligere.
Jacob forsøger nu at omlægge den danske afdeling til mere salg over nettet. Sidste år solgte man for 450.000 kr. via nettet. Det sparer arbejdskraft.

Fremtiden

– Man kan klare meget med mail i dag, men på lidt længere sigt håber vi at kunne oprette salgskontorer i Asien, Afrika og Syd- og Nordamerika.
Udover Børnebiblen har vi andre bøger, som også udgives på forskellige sprog. Exodus-bogen er fx begyndt at sælge godt. Og vi udvikler hele tiden nye produkter.
Hvert år er vi med på bogmesser, hvor vi møder forlag fra hele verden.