Leighs bedste film

Instruktør og manuskriptforfatter Mike Leigh er kendt og berømmet for sin evne til at fortælle solide historier uden de store armsving, og Hemmeligheder & løgne er ingen undtagelse.Ved at fortælle historier fra det såkaldt jævne liv rammer han direkte ned i det, der betyder mest, og det er derfor ikke underligt, at denne film er blevet kaldt hans bedste drama.
Historien kort: Efter sine adoptivforældres død beslutter den unge Hortense sig for at opsøge sin biologiske mor, den lettere alkoholiserede, neurotiske fabriksarbejder Cynthia med de mange hemmeligheder og bristede drømme. Hortenses tilstedeværelse sætter en kædereaktion af afsløringer i gang, der får betydning ikke blot for Hortense og Cynthias forhold, men også for Cynthias bror, den succesfulde fotograf Morris, og resten af familien.
Filmen følger både de store hemmeligheder og de små skjulte og afslører, at selv de uskyldige løgne, vi fortæller for at beskytte os selv og andre, har en tendens til at glide ud af vores hænder, vokse sig store og til sidst overtage vores liv. I stedet for at gøre livet lettere mister vi grebet og ender med at sidde alene tilbage.
Og dog er der lys for enden af tunnellen. Cynthia og Hortense finder hinanden midt i vævet af løgne, og filmen, der så let kunne knække sammen under vægten af sit tema, formår med den rigtige balance af skøn, britisk humor og seriøst drama at bære historien til sin rette slutning.
Anne-Katrine Buch

Hemmeligheder & løgne (dvd) • 136 min.