Tidligere britisk parti-leder: Familier og samfund skal genoprettes

Iain Duncan Smith ønsker at genoprette
Storbritannien. Det handler først og fremmest om ægteskab og alkohol.Iain Duncan Smith var i 2001-2003 leder for det Konservative Parti i Storbritannien, men trådte tilbage i november 2006, da han tabte en tillidsafstemning. Men nu har han igen stor indflydelse i partiets politik.

– Jeg ser mange dysfunktionelle familier, hvor der i virkeligheden er tale om et kollapset samfund, siger Iain Duncan Smith.

Han bliver af nogle anset for at være guru for partiets nuværende leder, David Cameron, som også har lovet ham en indflydelsesrig rolle inden for den sociale politik i en fremtidig regering.
Hans indflydelse er konkret synliggjort i, at partiet har brugt 70 af tankerne fra hans tænketank The Centre for Social Justice.

Troen er vigtig

Som teenager konverterede Iain Duncan Smith til katolicismen, og troen spiller stadig en vigtig rolle for ham.
– Der er en tendens til at vrænge ad religion i de regerende sociale klasser i dette land. At være kristen i en ledende stilling er svært for folk i dag, fordi de føler, at de skal undskylde det, siger Iain Duncan Smith til The Times.

Et ødelagt samfund

Han ønsker at genoprette Storbritannien. Efter nogle vilde års forbrug og samfundets seneste økonomiske tilbagegang samler vi nu skårene op igen, mener han.
– Storbritannien kan ikke bare skrue tiden tilbage. Det er ikke så enkelt, som blot at gå tilbage til, hvor vi var tidligere, i sidste århundrede. Vi er nødt til at se på det, der betyder noget, siger han og henviser som det første til ægteskabet.
– Vi må opmuntre til stabilitet. Man vil gerne have, at to mennesker passer deres børn, og det er bevist, at hvis de ikke er gift, er det langt mindre sandsynligt, at de forbliver sammen, når de har børn, siger han.
– Du kan ikke tvinge folk til at blive gift, men det er vanvid at straffe dem for at træffe det rigtige valg, siger Iain Duncan Smith. Han tror, at flere ville gifte sig, hvis det var mere økonomisk fordelagtigt.

Brudte familier

– Jeg ser mange dysfunktionelle familier, hvor der i virkeligheden er tale om et kollapset samfund. Vi er nu i tredje eller fjerde generation af enlige forældre og multi-opdragelse.
Jeg har været steder, hvor pigerne har så lavt selvværd, at de tror, misbrug er normen. De har aldrig haft ubetinget kærlighed, og de har aldrig set andet end sex som basis for et forhold, så de formår ikke selv at sige nej, siger Iain Duncan Smith.

Besat af alkohol

Han ser også alkohol som et stort problem, der må gøres noget ved.
– Vi er et land besat af alkohol, mere end næsten alle andre i hele verden, men i Westminster (hvor det britiske parlament er samlet, red.) er de rædselsslagne for at gøre noget ved det. De er stive af skræk for at ophidse vælgerne. Jeg håber, at Cameron er modig nok til at konfrontere det. Alkohol er lige så farligt som illegale stoffer. Du kan argumentere for, at det er farligere end heroin, fordi det er lettere at få fat i, siger han.
I dag rejser Iain Duncan Smith landet rundt og snakker med teenagere på afvænningscentre.
– Jeg er bare nødt til at komme ud og gøre noget, forklarer han.