IPSICC

Botond sender kristent tv døgnet rundt

Ungarnsk-fødte Botond Fodor er programansvarlig på KKR/TV. Han blev kristen som 17-årig, bl.a. på grund af kristen musik. Nu vil han gerne gøre troen relevant med kvalitetsprogrammer.Han er ansvarlig for 24 timers kristent tv på tre kanaler i København og internettet. Desuden hjælper han de regionale kristne kanaler med udsendelser.Navnet er Botond Fodor. Hvis det lyder udenlandsk, skyldes det, at hans forældre er af ungarnsk afstamning. Men selv er han født i Nordsjælland, hvor hans forældre bor, og han taler pæredansk.
Som ung var han slet ikke interesseret i kristendom.
– Jeg synes ikke, det sagde mig noget, og jeg følte ikke noget behov for at tro dengang. Jeg levede et almindeligt teenage-liv, fortæller Botond, hvis forældre var vokset op som katolikker og som i Danmark kom i en folkekirke.

Unge ligesom mig

– Men så inviterede min storesøster mig med i Pinsekirken på Lyngbyvej. Hun kendte Kathrine Høgenhaug, som skriver lovsangsmusik.
Jeg var meget overrasket over den moderne musik. Den gjorde faktisk et stort indtryk på mig.
Jeg var overrasket over at møde unge, der var ligesom mig og som jeg kunne identificere mig med, men som havde en stærk kristen tro.
Jeg syntes, det var spændende at komme der, og efterhånden begyndte jeg at tænke over, om det kun var den gode stemning, eller om der også var en åndelig dimension.
Efter nogen tid besluttede jeg at tage imod Jesus. Det skete ved et møde med Mal Fletcher fra Youth Alive.
Herefter blev Gud endnu mere relevant og nærværende for mig.
Jeg begyndte nu at komme i Missionsforbundets kirke i Espergærde, fordi den lå i nærheden af, hvor jeg boede.
Mine to yngre søstre blev også kristne på den tid, og jeg tror, at mine forældre syntes, at det var meget positivt.

Til Hawaii

Botond tog senere ud at rejse med Ungdom Med Opgave. Han var bl.a. på Hawaii for at gå på DTS-bibelskole.
– Jeg er uddannet inden for IT, men min hobby var at arbejde med video og tv, fortæller Botond.
– KKR/TV tog mig ind og gav mig en grundlæggende undervisning i at bruge medierne.
For fem år siden, da jeg vendte tilbage fra England, blev jeg igen tilknyttet KKR/TV. Og senere blev jeg fastansat på fuldtid – og ansvarlig for programmerne, fortæller Botond Fodor.
Den administrerende direktør for KKR/TV er svenskeren Tore Pansell og den tekniske direktør er Henrik Jensby.

Dansende hustru

Samtidig med, at Borond fik sin gang i København Kristne Kulturcenter på Nørrebor, hvor tv-selskabet har sine lokaler, mødte han Cecilie. Hun er uddannet som professionel danser i England, men arbejdede dengang midlertidigt på Forlaget Scandinavia, som hendes far Jørgen Vium Olesen grundlagde i 1972.
– Cecilie har flere uddannelser. Hun er også coach. Nu er hun i gang med en uddannelse til fysioterapeut, fortæller Botond, der selv har rigeligt at gøre med at producere og udvikle tv.

Kristne snydt for fælles tv-kanal

Der er sket store ændringer, siden KKR/TV kom frem i 1989 og var en af de store tv-aktører i hovedstanden.
Dengang skrev KKR/TV overraskende mediehistorie.
Men sendemulighederne er blevet helt omlagt, efter at tv-signalet sidste år gik over fra analogt til digitalt.
Dermed opstod der mulighed for flere nye kanaler, men det lykkedes ikke den kristne producentkomité at få en fælles landsdækkende kristen tv-kanal, som man havde ønsket.
Det er en sag, der stadig arbejdes på. De kristne producenter mener bestemt ikke, at den politiske afgørelse var rimelig. Der har endda været tale om at indklage afgørelsen for ombudsmanden.
Imens forsøger Botond og hans ti kolleger at få det bedste ud af de nuværende muligheder. Og de er slet ikke så få.

På tre kanaler

– Det har været et rimeligt hektisk efterår, indrømmer Botond.
– Vi sender for øjeblikket på tre kanaler i København:
Kanal Hovedstaden, som er den nye regionale kanal, hvor der også er tegnsprogs-tv, og TV2 har regionale udsendelser. Her har vi dog kun fire timer om ugen.
Kanal Hovedstaden modtages via fællesantenne eller kabelnet.
Desværre har YouSee valgt at udsende programmerne analogt, hvilket betyder, at kanalen forsvinder i pakken.
Så er vi også på Kanal København, som kan modtages på tag- eller stueantenne på kanal 35 frekvens 586,0 MHz fra senderen på Borups Allé.
Her har vi til gengæld programmer fra 8 til 18 om lørdagen og 8 til 22 om søndagen.
Og for det tredje har vi siden november midlertidigt sendt på Familiekanalen 24-timer i døgnet!
Det er en digital prøvekanal i Københavns-området, som også kun kan modtages via antenne. Der er imidlertid 570.000 husstande i Danmark, som fortsat bruger antenne. Og en del af disse findes i København, hvor nogle fællesantenner også tager signalet ind.
– Vi får jævnligt at vide, at folk ser vores udsendelser.
– Hvordan kan I overkomme at sende så meget tv?
– Mange udsendelser er naturligvis genudsendelser fra de tyve år, hvor KKR/TV har produceret programmer. Desuden sender vi udsendelserne i et loop, så de gentages efter 8-12 timer, forklarer Botond.

Internet døgnet rundt

– Hvis man nu ikke bor i København og har en antenne, men gerne vil se jeres programmer, hvad gør man så?
– Så sender vi faktisk 24 timer i døgnet over internnettet, svarer IT-manden Botond.
– Alle kan gå ind på vores hjemmeside www.kkr-tv.dk og se kristne udsendelser på alle tider af døgnet. Det er de samme udsendelser, som sendes på Familiekanalen.
Desuden kan man downloade tidligere udsendelser og podcast, osv.
Jeg tror, at internettet i fremtiden vil blive brugt mere til at sende tv, siger Botond.
Efterhånden vil internettet blive integreret mere med tv-apparaterne, så man kan vælge mellem mange flere kanaler, ligesom man kan se udsendelser forskudt.

Samarbejde med lokale kanaler

De kristne tv-stationer i Århus og Aalborg har slået sig sammen med KKR/TV om at bruge de nye sendemuligheder. Det koster mange kræfter og penge at holde gang i en tv-station. KKR finanseres selv af en seerklub, hvor medlemmerne betaler 100 kr. om måneden.
– Vi hjælper de kristne kanaler i Århus og Alborg og de nye regionale kristne tv-stationer i Sydjylland og på Fyn, Sjælland og Bornholm.
Kun i Vestjylland har vi ikke en samarbejdspartner endnu, men det arbejder vi på.
Disse kristne tv-kanaler sender kun 2-5 timer om ugen, men kan til gengæld ses af alle, fordi de ligger på de nye regionale kanaler, som er med på fællesantennerne.
– De har lokale bestyrelser og medarbejdere. Vi hjælper dem med at producere udsendelser fra det lokale område. Enten ved at vi kommer derover, eller ved at de kommer herover, forklarer Botond.

Også satellit-tv

Facilitetene på Drejervej bruges også til at producere satellit-tv på arabisk, persisk og tyrkisk. I København fremstilles der bl.a. børne-tv og en drama-serie for voksne.
Desuden bruges udstyret også til at producere efter regning for andre.
– Min drøm er at producere kvalitetsprogrammer, bl.a. for unge. Men også livsstils- og teologiske programmer, som gør de kristne emner relevante for moderne mennesker, slutter Botond Fodor.