Åndeligt blæsevejr i Afrika skal til Danmark

Mekane Yesus Kirken i Etiopien er lige så stor som hele Danmarks befolkning. Hemmeligheden er Helligånden. Dansk Ethioper Mission vil have fat i fornyelsen på årsmøde lørdag.Hvorfor er der stilstand og tomme kirker i Danmark, mens kirken bare vokser og vokser i Etiopien? Måske er det, fordi vi blæser på Helligånden herhjemme, mens Helligånden blæser sin friske vækkelsesvind på afrikanerne.Blæser vi på Ånden – eller blæser Ånden på os? Det spørgsmål er tema for Dansk Ethioper Missions årsmøde lørdag den 10. april i Skjern Kulturcenter.
Ånden blæser i Etiopien, og tusindvis af nye troende kommer til Mekane Yesus Kirken hvert år. Kirken tæller nu over fem millioner kristne, oplyser missionsselskabet.

Forandringskraft

– Etiopiske kristne oplever Helligåndens voldsomme forandringskraft i form af helbredelser og vækkelse. Helligånden overrumpler og overrasker. Hvordan udfordrer erfaringerne fra Etiopien Guds folk i Danmark?
Som inspiration har man bl.a. inviteret Yonas Yigezu fra Etiopien. Han er daglig leder af Mekane Yesus Kirkens afdeling for mission og teologi og fortæller, at vækkelsen begyndte midt i 1980’erne under landets kommunistiske regime.
– Vi begyndte at bede. Og det er omdrejningspunktet. Ud af bønsfællesskabet voksede en længsel efter Guds ord. Og så tog det fart, fortæller Yonas Yigetzu i DEM-bladet.

Tæt kontakt med Gud

– De har virkelig tæt kontakt med Gud, og det kan vi lære af i Danmark, supplerer Marianne Bach, der står for kommunikation og fundraising i Dansk Ethioper Mission.
Særligt de unge oplever, at kirken kan rumme deres åndelige erfaringer. Men vækkelsen har også en bagside. På grund af fattigdom kommer præstens prædiken ofte til at handle om, at tro udløser materiel rigdom.
– Så er vi på gal kurs, siger Yigetzu. For åndelig fornyelse handler dybest set om et fornyet fokus på Jesus.
Kirken vokser så hurtigt, at det kniber at følge op med undervisning.
– Derfor efterlyser de flere ressourcer, fortæller Marianne Bach. – De vil bevare det lutherske fundament, men ser også rigdommen i det karismatiske.