Fantasiens ”vildveje”

”Where the Wild Things Are” er en fabel af den slags, som vi alle har brug for at opleve.Where the Wild Things Are er en fremragende fortælling for børn, der helt sikkert vil ønske sig deres egen Krabat til at tumle med. For de voksne er det en historie, der skræver direkte over ”fremragende” og ind i ”genial”.

Max i fantasiens verden i filmen Where The Wild Things Are (still fra filmen: Sandrew Metronome Filmdistribution).

Den følsomme og fantasifulde, men uregerlige dreng Max løber hjemmefra efter endnu et opgør med sin teenage-mutte storesøster og moderen, der synes mere optaget af sin nye kæreste end af Max. Flugten fra hjemmet sender ham direkte ind i en fantasiverden beboet af Vilde Krabater, monstre med store tænder og legesyge hjerter. I Max’s nye verden får han endelig den opmærksomhed, han har savnet, men finder også ud af, at hjertets konflikter har det med at hjemsøge en dér, hvor man mindst venter det.

Fabel over tab og tilgivelse

Filmatiseringen af Where the Wild Things Are (på dansk Villy Vilddyr), Maurice Sen-daks billedbogsklassiker fra 1963, har været ventet med spænding – og ikke så lidt frygt fra de dele af verden, der er vokset op med historien om Max og de Vilde Krabater. Enhver filmatisering må nødvendigvis afvige fra sit forlæg, og instruktør Spike Jonze har uden tvivl vidst dette allerede inden han gik i gang med projektet, og det er derfor dobbelt så imponerende, at den historie, han fortæller, både formår at holde sig nogenlunde til forlægget og samtidig være sin helt egen ting. De animerede Vilde Krabater nærmer sig rene kunstværker, og man kan fortabe sig komplet i den naturtro fiktion, men Jonze vil mere end blot at underholde vores sanser. Where the Wild Things Are træder ud over den simple historie om en dreng, der forestiller sig sit eget fantasikongerige, med Jonzes fabel over tab og tilgivelse.
De biografgængere, der forventer en nuttet børnefilm med fine animationer og ingen ambitioner, vil derfor blive fælt skuffede. Max’s drømmeverden bliver i Jonzes hænder til en surrealistisk og psykologisk historie om et barns opfattelse af de ting, der er næsten umulige at bære. De Vilde Krabater er manifestationer af alle de store følelser, vi ikke kan sætte ord på: Frustration, Vrede, Sorg, Jubel, Glæde og Forvirring pakket ind i vamset pels og store tænder.
Where the Wild Things Are er derfor en fabel af den slags, vi alle har brug for at opleve. Eventyr har en evne til at sætte livets konflikter i et nyt lys, og denne historie griber fat om de smertefulde ting, og med følsomme hænder bearbejder den både Max og publikum, så vi i fællesskab kommer ud af biografmørket og føler os som bedre mennesker.

Where The Wild Things Are
101 min.
Premiere: 8. april