At sige verden ret farvel

Den japanske fim Departures vandt sidste år en Oscar for bedste udenlandske, dvs. ikke-amerikanske, film – og det er forståeligt nok.
Filmen om cellisten Daigo, der mister sit arbejder og i stedet får et job, der kan minde om vores bedemand, er en meget smuk og ret enkel film om at tage afsked med de døde.
Daigo bliver ansat hos en mand, der nærmest har udviklet sit arbejde med at gøre døde mennesker klar til at blive kremeret til en kunstart, så han får givet de pårørende en illusion af, at den døde ikke er død, men blot sover. En ægtefælle til en afdød kan da sige til ham, at hans kone aldrig har været smukkere. Daigo tager mere og mere interesseret ved lære og opnår efterhånden en tilfredsstillelse i at gøre afvaskning, iklædning og sminkning af den døde så hensynsfuld og fuldkommen som mulig – samtidig med, at han finder en ny mening i at spille cello.
Det alvorlige tema kunne lægge op til eftertænksomhed, men filmen har ikke de store dybder. Den skal først og fremmest nydes for de smukke billeder og den smukke musik.
Niels Jørgen Vase

Departures
(DVD)
125 min.