Chefrabbiner i Polen overholdt sabbaten og reddede sit liv

Polens præsident støttede Israel og havde inviteret en chefrabbiner med i flyet, der styrtede ned den 10. april. Chefrabbineren ville ikke flyve med, fordi de fløj på sabbaten.Overholdelsen af sabbatten reddede Polens chefrabbiner, der var inviteret med på præsidentens fly, der styrtede i Rusland den 10. april.

En guide havde sat sort sørgebånd på det polske flag, da han guidede turister ved Vestmuren i Jerusalem.

I alt 96 mennesker omkom i flystyrtet den 10. april 2010. Blandt dem var medlemmer af regeringen, parlamentet og repræsentanter for Forsvaret.
– Jeg ved, at hvis det ikke havde været på sabbaten, så ville jeg have været med på flyet. Det giver stor grund til eftertanke, sagde Schudrich til Jerusalem Post.
– Hovedsagen er imidlertid den tragedie, som har ramt det polske folk, og at det jødiske folk har mistet en virkelig ven. Kaczynski brød sig virkelig om jøderne, og han arbejdede for at mindes både holocaust og det bidrag, som jøderne har givet til det polske samfund. Han var meget hjælpsom over for det jødiske samfund og en stærk ven af Israel. Vi vil savne ham, sagde chefrabbiner Michael Schudrich.

Konservative værdier

Statsminister Binyamin Netanyahu sagde, at Kaczynski var en patriot og en god ven af Israel. Kaczynski var kendt for sine konservative værdier, som var mere på linje med konservative kræfter i USA.
Kaczynski rejste til Rusland i forbindelse med 70-årsmarkeringen af den sovjetiske massakre af polske soldater i Katyn-skoven tæt ved den russiske grænse til Hvide-Rusland. Ti procent af de soldater, som blev massakreret, var jøder, skrev Arutz-7.
– Sidste gang jeg var der, under en mindestund med præsidenten, insisterede han på, at vi skulle flyve sammen. En af soldaterne, som blev dræbt i Katyn, var chefrabbiner i Det polske forsvar, Baruch Sternberg. Kaczynski gjorde en pointe ud af, at han skulle finde hans mindetavle sammen med mig. Han sagde, at det var en polsk forpligtelse at huske, hvordan jøderne kæmpede og døde for Polen.

Morens påvirkning

Polens chefrabbiner mener, at præsidenten havde sin omtanke for jøderne fra sin mor.
– Hans mor, som nu er meget syg, lærte sine sønner, at jøderne altid ville være en del af Polen. Hun havde mange jødiske venner, både før og efter krigen. Nogen har fortalt mig, at Kaczynskis gudmor var jødisk, noget som var meget usædvanligt på den tid og må have haft en enorm indflydelse på ham.
Polens præsident med hustruen Maria blev begravet søndag den 18. april 2010.