Kartoffelbondens mirakler

350.000 mænd var samlet i sidste måned til Sydafrikas – og måske verdens største – mandekonference, som blev holdt på gården til en landmand, der ofte har oplevet Guds indgriben i sit liv.Konferencen foregik på landmand og evangelist Angus Buchans gård. Han har ofte selv oplevet Guds indgriben i sit liv, fortæller han.

– Gud er her, ikke for at dømme dig, men for at give dig en ny chance, sagde Angus Buchan på mandekonferencen i Sydafrika, hvor 300-350.000 mænd deltog.

Angus Buchan har set sin gård blive reddet fra en bush-ild på grund af sin families inderlige bøn, og en mand, som var blevet ramt af et lyn, blive vækket til live igen.
Ved et mirakel lod Gud også hans kartoffelgrøder vokse frem, selvom det var midt i en alvorlig tørke, fortæller han.

Vil ikke ud med antallet

Angus Buchan har nægtet at kommentere på konferencens antal med henvisning til en bibelsk historie om David, der af stolthed befalede en optælling og senere blev straffet.
Den fælde har han besluttet ikke at falde i. Men han tør alligevel godt sige, at konferencen, så vidt han ved, er den største for mænd i verden. Der er nemlig ikke noget stadion i verden, der kan rumme alle disse mennesker, forklarede han.
Antallet på konferencen i sidste måned er anslået til at være omkring 300-350.000, hvoraf nogle er kommet helt fra Australien, New Zealand og Storbritannien. Området af telte strakte sig ud over et område på tre millioner kvadratmeter.
Antallet overstiger dermed langt de 150.000 deltagere, der deltog på sidste års konference, hvor Angus dramatisk faldt om, formentlig på grund af et hjerteanfald, og blev fløjet til et hospital. I år demonstrerede Angus, at han havde det fint igen ved at hoppe og lave armbøjninger på scenen.
– Ser jeg syg ud?, spurgte han retorisk, hvis nogen skulle være i tvivl.

– Vær ægte mænd

Buchan talte om vigtigheden til at tage tid til at lytte til Gud, selvom man havde en stresset hverdag. Han opfordrede ved flere lejligheder mændene til at være sande mænd og ikke tøsedrenge. Han fortalte dem også, at de måtte tage lederskab i deres familier og hjem. Jesus skulle være hovedet både i hjemmet og på arbejdspladsen. Ligesom Josva sagde i Bibelen, skulle de også sige: ”Jeg og mit hus, vi vil tjene Herren”.
For at kunne være åndelige ledere i deres hjem, måtte de først få styr på deres eget liv, fortalte Buchan, der også opfordrede mændene til at bekende deres synd og leve deres liv for Gud uden forbehold.
– Gud er her, ikke for at dømme dig, men for at give dig en ny chance, sagde Buchan til ANS.

Stor åndelig sult

Kritikere har stillet spørgsmålstegn ved Buchans motiver og budskab, men en af Sydafrikas mest erfarne og respekterede kristne, leder og evangelist Michael Cassidy, siger, at ”intet vi har set i Afrika kommer i nærheden af denne unikke samling af mænd”, og tilføjer:
– Denne samling giver en udfordring til kirkeledere om at komme tilbage til det enkle bibelske budskab om evangeliet, som man har mistet i mange kirker. Angus Buchans budskab rammer især, fordi der er en stor åndelige sult i landet.

– Vi er stærke i Herren

Konferencen hedder Mighty Men (Mægtige Mænd), men ifølge Buchan er det ikke en modsætning til den ydmyghed, som Bibelen beskriver.
– Vi er ydmyge, men vi er også stærke i Herren. Vi må holde vores hoveder højt og vandre med frimodighed på Guds vej, forklarede han.
Buchan fortalte desuden, at der fremover vil blive holdt mange lignende konferencer, ikke kun i Sydafrika, men også i lande som Pakistan, Indien, Australien, Canada og USA.