En forbrydelse at være kristen i Nordkorea

I dette interview giver Dansk Europamissions samarbejdspartner Tim Peters et unikt indblik i, hvordan styret har skabt et samfund baseret på frygt, hvor det at være kristen, er en af de værste forbrydelse, man kan begå.

Hovedstaden Pyongyang er smuk denne morgen, hvor den er indhyllet i tåge, men bag facaden gemmer sig en grufuld historie.
Risikabelt at dele sin tro

Skaber det nordkoreanske styre ikke et samfund baseret på frygt?
– Jo, regimets magt er baseret på at indbyggerne frygter for at blive straffet, i værste fald at blive sendt i koncentrationslejr. At en hel familie kan straffes fordi ét familiemedlem er kristen betyder, at familien kan lægge pres på familiemedlemmer, for at de ikke skal blive kristne.
Ligeledes kan en kristen tænke: ”Jeg ønsker at praktisere min tro, men hvilke konsekvenser får det for mine børn? Vil de risikere at komme med mig i fangelejr?” Prisen for at være kristen er således meget høj i Nordkorea.
Man kan sige, at det nordkoreanske styre har skabt en samfundsstruktur med et indbygget socialt pres med det formål at hindre mennesker i at komme til tro på Jesus og åbent vidne om ham. Derfor er nordkoreanske kristne ofte meget forsigtige, når de alligevel vælger at dele deres tro med andre.

Forældre må skjule troen for sine børn

– Dette gælder også i forhold til børneopdragelse. Skolelærere er trænede i at stille eleverne bestemte spørgsmål, der kan afsløre, om der findes bibler i børnenes hjem, og om en familie er kristen.
Anvendelsen af denne taktik betyder også, at forældre presses til at skjule deres tro for deres egne børn og ikke opdrage dem i den kristne tro. I stedet forsøger styret at hjernevaske børn i skolen, ja allerede fra børnehaven.

Unikt familiedynasti

Kan du fortælle om den aktuelle situation i landet?
– Landets leder Kim Jong-il er alvorligt syg. Dog er systemet, der er et familiedynasti, og dermed unikt i kommunistisk sammenhæng, opbygget på en måde, så det sandsynligvis kan fortsætte, selv om efterfølgeren ikke er egnet som leder.
Kim Jong-il har udpeget sin tredje søn, Kim Jong Eun, som sin efterfølger. Efter sigende har han en hensynsløs personlighed. Det er et dårligt tegn, at hans far har peget på ham som sin efterfølger, da han eventuelt vil stramme det strenge jerngreb, befolkningen allerede er fanget i.

Undergrundskirken får hjælp og forbøn

Undergrundskirken har brug for al vores støtte og forbøn, mener Tim Peters.

Hvad kan danske kristne gøre?
– Hvad angår undergrundskirken, har den brug for al den støtte, vi kan give den. På grund af manglen på mad og medicin i landet er den ældre generation af ledere i undergrundskirken helbredsmæssige tilstand svækket.
Med hjælp fra Dansk Europamission formidler vi derfor medicin til undergrundskirken i landet ad hemmelige kanaler, så blandt andet den ældre generation af lederes sundhedstilstand kan forbedres, og den sættes i stand til at træne en ny generation af ledere, der kan lede undergrundskirken i fremtiden.
Desuden kan vi gøre en forskel for de forfulgte kristne i Nordkorea gennem vores forbøn. Kristne i Danmark kan bede for: de forfulgte nordkoreanske kristnes helbred, at de har adgang til bibler, at de får god bibelundervisning, for deres sikkerhed og at Gud giver lederne visdom i arbejdet.
Af Samuel Nymann Eriksen


Artiklen fortsætter efter annoncen: