Frikirke-tv kan også være godt

Mange frikirker misbruger deres sendetilladelse.
Men KKR-TV har i 25 lavet det tv, som Folkekirken
burde have lavet, siger tv-direktør ved TV Midt/Vest.Mange frikirker satte sig på en stor del af sendetiden, da den ny landsdækkende digitale tv-kanal blev åbnet i november sidste år.

Ivar Brændgaard

Men de fleste kan langt fra fylde den maksimale sendetid på tre timer pr. station ud med kvalitetsprogrammer. Og det møder nu skarp kritik fra bl.a. tv-direktør ved TV Midt/Vest Ivar Brændgaard. På et årsmøde for Danmarks Kirkelige Mediecenter forrige uge lagde han ikke skjul på, at frikirke-tv på den nye kanal ligger i bundklassen.
I vor dækning af årsmødet kom det til at lyde som om han også mener, at KKR/TV laver dårligt tv, men det passer ikke:
– Jeg fremhævede, at KKR i 25 år har lavet det, som Folkekirken har undladt at lave. Folkekirken har snorksovet i timen, mens KKR har forstået værdien af at lave broadcast TV, siger han i en mail til KKR-producer Tove Videbæk, som vi har fået lov at citere.

Hæmningsløst misbrug

Han fortsætter:
– Jeg angreb de mange frikirker, der er i færd med at trække den nye kanal ned i forargelse og hovedrysten. Vi bliver alle offer for det hæmningsløse misbrug af sendetiden.
Tove Videbæk kunne da heller ikke forstå, at KKR/TV skulle være i samme bundklasse som de kanaler som helt ufordøjet bl.a. sender prædikener og missionskampagner fra den tredje verden.
Hun får opbakning fra mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier:
– At sige, at alt frikirke-tv er dårligt, er for unuanceret. Fx er KKR-TVs samtaleprogrammer absolut på højde med samtaleprogrammer andre steder, siger landsformand Lars-Peter Melchiorsen.

Erfaring mærkes

KKR var med til at bryde DR TV’s monopol i 1984 og fejrede 25 års jubilæum i 2009. KKR er den eneste lokal-tv station, som har sendt tv-programmer uafbrudt i 25 år. Stationens direktør Tore Pansell har lavet tv siden 1970’erne i Sverige, hvor han var pioner og startede både TV4 og TV-Inter. KKR-TV producerer også programmer for den anerkendte satellitkanal til hele Mellemøsten SAT-7.
– Man kan mærke, at KKR-TV har lavet tv i mange år. Både lyd og billede er fint. Modsat er det med en station som TV Dynamis. Personligt mener jeg, at udsendelserne grænser til åndeligt kvaksalveri og åndeligt overgreb. Og den måde man samler penge ind på, finder jeg direkte usmageligt, siger Lars-Peter Melchiorsen.

Klag gerne

Han opfordrer nu folk til at reagere:
– En ting er smagsdommeri, en anden er det grundlag, man fik sendetilladelsen på. Derfor kan jeg kun opfordre til, at hvis nogen mener noget er forkert, så kom frem med det. KLF, Kirke & Medier vil gerne bringe det videre til radio-tv-nævnet, siger han.
Han har et godt råd til små lokale tv-producenter:
– Man skal være kritisk i forhold til, hvad man kan magte. Samtaleprogrammer har måske ikke det store spræl, men det virker, og det er overkommeligt at lave. Så de nye kanaler burde holde sig til det. Være obs på, hvad det er, de kan. Ellers skyder de sig i benet. Folk sidder jo og griner – hvis de da ikke sidder og græder over det, der bliver udbudt, siger landsformanden.

Kom igen

Han giver også regeringen et vink med en vognstang:
– I stedet for at have en public service-pulje, der sætter penge i intetsigende internationale kopiprogrammer, burde man bruge pengene til at hjælpe de lokale stationer med at hæve niveauet.
Radio-tv-nævnet uddeler sendetilladelser igen i 2013. Her er det vigtigt, at Folkekirken også byder ind. Indtil da kan man også søge. Der er nemlig stadig mange huller i sendefladen, oplyser Ivar Brændgaard.