Her er gudstjenesten flyttet ud i et telt

Der var en gang, hvor teltmøder var det naturligste i verden for kirker, der ville i kontakt med nærområdet. Indre Mission og en enkelt frikirke holder ved… Teltmøder er slet ikke så tossede. Teltene vækker opsigt, og folk kan høre det kristne på neutralt område.

Simon Griis

Det er en frikirke og en formand for Indre Missions teltarbejde enige om. Selv om metoden langt fra appellerer med moderne hjælpemidler.
En lille frikirke i Randers annoncerer ligefrem med ”gammeldags vækkelsesmøder i teltet” hver aften fra den 19. til den 23. maj.
– Vi kan ikke love røgmaskiner, farvede lys og pæne blomsterdekorationer. Her er en mikrofon, et par akustiske guitarer og rigeligt med kaffe, fortæller kirkens præst Simon Griis.
Han leder Den Apostolske Pinsekirke i Randers, der samler mellem 60 og 100 til gudstjeneste hver søndag.
– ”Gammeldags vækkelsesmøder i teltet” bringer associationer til en tid, hvor rejsende prædikanter kom til byen med et enkelt budskab om frelse og fortabelse. Ofte var deres fremtræden uden andre virkemidler end Bibelen og deres røst, siger Simon Griis, og fortæller, at han selv blev personligt kristen ved et teltmøde i Norge for 20 år siden. Det er samme telt, som nu bliver rejst i Randers.

IM holder ved

Indre Mission holder også telttraditionen i hævd.
– Man kan noget med teltmøder, som man ikke kan i Missionshuset. Vi har fx flere gange inviteret dagplejemødre eller børneinstitutioner på besøg i teltet, hvor vi fortæller bibelhistorier og viser dukketeater. Jeg tror ikke, de ville komme, hvis vi inviterede til Missionshuset. Det er mere legalt at komme i et telt, siger formand for Indre Missions ”teltarbejde” Søren Grysbæk.
– Vort mål er en klar og enkel forkyndelse om at tro på Jesus Kristus. Det kan man godt kalde vækkelsesmøde. For det har alle brug for at høre, både unge og gamle, nybegyndere og kirkevante.
– Ikke at det vrimler med kirkefremmede på teltmøderne, indrømmer han. – Det har jo ikke nyhedens interesse, som det havde for 40 år siden. Men vi prøver alligevel.
Ja, det er svært at få folk ud af stuerne og væk fra fladskærmene, må også frikirkepræsten Simon Griis erkende. Alligevel tror han på teltmødernes koncept virker:
– Mennesker søger på mange områder tilbage til det enkle. Midt i en usikker og foranderlig verden skal der stå en kirke med et stabilt og troværdigt budskab om Guds kærlighed, og et altid nærværende asyl for mennesker i nød, fastslår han.