Israelske lystfartøjer vil afvise skibe på vej til Gaza

En helt usædvanlig situation vil formentlig opstå i Middelhavet om kort tid, når omkring 20 israelske lystfartøjer vil mødes i rum sø med en flåde af ni udenlandske skibe, der er på vej mod Gaza-striben i et forsøg på at bryde den israelske blokade af området.Begge grupper er af civil karakter, og det vil næppe komme til voldshandlinger mellem dem, men deres sejlads vil blive fulgt meget nøje af den israelske flåde, som vil prøve at holde de to grupper adskilt fra hinanden.

Den israelske civile “armada” sejlede lørdag fra marinaen i byen Herzlia lidt nord for Tel Aviv til en strand nær Tel Yona, vest for byen Rishon Letzion, i en operation, som dens organisatorer siger er “en reaktion på de skibe, som som er sejlet fra Tyrkiet med kurs mod Gaza”.

– Dette er er et civilt initiativ uden forbindelse med nogen politisk gruppe, siger en af de israelske sejlere, Mati Freiman. Vi vil præsentere en mod-flåde over for tyrkerne, som prøver at refærdiggøre sig selv og virke for indbyggere i Gaza-striben og for Hamas, mens de ignorerer rettighederne hos mindretal i deres eget land og negligerer den kendsgerning, at den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, nu er blevet holdt fangen i Gaza i næsten fire år.

Skibene fra Tyrkiet vil ifølge planen først anløbe Cypern og derefter fortsætte mod Gaza. Den israelske flåde og den militære efterretningstjeneste anslår, at gruppen omfatter ni fartøjer med hundreder af passagerer ombord.

Det ventes, at også mange fartøjer fra Gaza vil sejle denne gruppe imøde.

Forsvarsminister Ehud Barak har givet ordre til lukning af en zone 20 sømil fra Gazas kystlinje. En talsmand for forsvarsministeriet siger, at israelske marinefatøjer vil forhindre, at de udenlandske skibe når frem til havnen i Gaza, men vil – af operationsmæssige grunde – ikke udtale sig om, hvor skibene vil blive stoppet.

Ifølge en kilde i den israelske flåde er man bekymret for, at protestdeltagerne vil tage initiativet til en provokation, “som vil kunne føre til en skud-episode eller voldshandlinger for “at tiltrække sig mediernes opmærksomhed”.

Videre siger kilden, at den israelske flådes mandskab er blevet briefet om at prøve at forhindre, at situationen udvikler sig voldeligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Hele verden følger nøje..”

– Hele verden følger nøje situationen, siger en talsmand for den israelske fredsgruppe “Gush Shalom”. Vi har anmodet Barak om at annullere ordren til flåden om at stoppe de tyrkiske skibe. Israel har ingen interesse i at oversvømme internationale medier med billeder af israelske sejlere og kommando’er i kamp med fredsaktivister, hvoraf mange er kendte folk.

Skibene er hovedsageligt fra Tyrkiet og Grækenland og blandt fartøjerne er et ved navn “Rachel Corrie” – opkaldt efter en 23-årig amerikansk fredsaktivist der blev dræbt af en israelsk tank i Gaza for nogle år siden – der er sejlet fra Irland til Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Disse skibe har en fragt af byggematerialer, medicinsk udstyr og materiale til brug ved undervisning.