Livets lidelser og frelsen fra dem

Den første tredjedel af denne roman foregår i luntetrav, men så kommer tempoet op, og den sidste tredjedel er én lang spurt. Det kulminerer med, at vi kommer til Israel og oplever Jesu indtog i Jerusalem, hans korsfæstelse og opstandelse. Vi møder nogle af de centrale personer omkring Jesus: især Judas, Peter og Jesu mor, Maria. Skildringerne af de nytestamentlige begivenheder og personer er levende, gribende og troværdige.
Romanen begynder med, at den unge hovedperson flygter fra Rom til Sicilien. Han rejser videre til Alexandria, hvor han køber en slavepige fri, som bliver hans livs kærlighed. Hun er jøde, og han mærker, at hun står for noget, han ikke kender fra den romerske gudeverden. De bliver overrumplet af hans forfølgere fra Rom, men slipper fra dem og følges med nogle kamelrejsende købmænd til Israel.
Samtidig er hovedpersonen på en indre rejse efter en mening med livet. De personer, han møder, repræsenterer forskellige indstillinger til livet. På en naturlig måde, for personerne er fremstillet som ægte mennesker med hver deres personlighed.
Hovedpersonens store problem er, at der er så meget ondskab i verden og så mange meningsløse menneskelige lidelser. Det finder han løsningen på i Jesu opstandelse. Den fastslår, at Jesus er lidelsernes overmand. Godt nok er det sådan, at ”lidelsen er her endnu, men det er ikke det samme mere”, for nu er Gud os nær, og ”derfor er ingenting meningsløst mere, selvom vi ikke kan se nogen mening”.
Det er begrænset, hvad romanen giver af historisk indsigt. Det historiske bruges mest som stemningsskabende kulisse. Det interessante er den indsigt i menneskelivet, der bliver formidlet gennem de levende personportrætter og personernes forskellige holdninger til livet.

Poul Løvborg: Flugt og befrielse
421 sider • 299,95 kr. • Lohse