Et håb der aldrig dør

Denne lille bog bringer håb og fortrøstning til trængte sjæle og trætte hænder.I 52 korte, tankevækkende fortællinger viser forfatterinden læseren hen til det håb, der aldrig dør; hendes adelsmærke (hvis man ellers tør bruge en så storladen betegnelse) er dels en stædig overbevisning om, at vi sammen kan ændre verden, og troen på, at selv når det hele ser allermest sort ud, er der alligevel altid en vej ud.
Det er en bog for alle, og dens opbyggelighed bliver aldrig anmasende. Den er fordringsløs på den positive måde; den bliver nemlig samtidig ikke tandløs:
“Jeg er ligeglad med, med hvem eller hvor du har studeret. Jeg vil vide, hvad det er, der bygger dig op indefra, når alt andet falder fra hinanden. Jeg vil vide, om du kan være alene med dig selv, og om du synes om det selskab, som ensomheden byder dig … Jeg vil vide, om du kan holde ud at stå midt i ilden sammen med mig uden at vige tilbage” (side 66).
Dét er ord af befriende styrke og er faktisk også en underforstået overskrift for bogens små historier og sentenser. Måske allerbedst eksemplificeret i bogens indledende beretning om ballonmanden, som den lille dreng flere gange forgæves søger at slå i gulvet, og som lige så ofte ufortrødent rejser sig op.
Måske fordi ballonmanden står op indeni, som den lille dreng så livsklogt funderer.
Der er mange andre af den slags historier i denne bog, alle båret af et behageligt og befriende positivt livssyn. Mange af dem bliver man ikke lige færdig med; de sætter sig som burrer i bevidstheden.
Min bedste anbefaling. Bogen har solgt godt i Sverige, hvor den oprindelig er udgivet. Det forstår man.

Christina Reftel:
Der er altid en vej
132 sider • 149 kr. • Unitas