En af Danmarks store diplomater død i Israel

En af Danmarks store diplomater, ambassadør Jakob Rytter, er død i Israel af ukendte årsager, formentlig et hjertestop.

Rytter, der blev 78 år, var kendt som en ven af Israel, men også som kritiker af en del af landets politik. Han var født i Aarhus – og havde en fransk gymnasieuddannelse, i Fontainebleau. Siden blev han jurist og kom ind i den danske udenrigstjeneste i 1960. Han talte flydende hebraisk, hvilket ikke mange diplomater magter, og havde købt en lejlighed i feriebyen Natania, hvor han boede under sin hyppige besøg i Israel.

Han døde i sin lejlighed igår morges. Han havde besøg af en ven, der hørte et bump fra badeværelset, og der lå Jakob Rytter, livløs. Han blev i ambulance kørt til Laniado Hospitalet i Natania, men døden var indtrådt.

Ambassadør Rytter havde få dage forinden talt med en mangeårig ven og sagt, at han havde været sløj i tre dage, med mange opkastninger, men nu følte sig lidt bedre – og at han havde nogen til at tage sig af ham. Han sagde tillige, at han stod over for at rejse til Danmark for at overvære en forelæsning på Københavns Universitet af sin svigersøn, professor (i statsvidendeskab) Jens Rytter (som havde taget sit efternavn efter Jakob Rytter), ved dennes tiltræden som professor ved universitetet.

Jakob Rytter tilværelse som dansk diplomat i Israel går helt tilbage til 1969, da han var 1. ambasadesekretær ved Danmarks ambassade i Tel Aviv. Siden var han ambassadør i Israel, i to omgange – 1986-89 og påny 1992-96 – hvilket var helt usædvanligt. Han var også i flere omgange Danmarks ambassadør ved EF i Bruxelles og sluttede sin diplomatiske karriere som ambasadør i Holland, 1996-2001.

Hans død er blevet modtaget med sorg og bestyrtelse blandt hans mange venner i Israel.

Hans to døtre, Terese og Sarah, begge bosiddende i København, ventes nu til Israel for at ledsage deres fars båre til Danmark.