Virkeligheden overgår fantasien i ’Søn af Hamas’

”Den grønne prins” blev spion for Israel.”Sandhed og tilgivelse er det eneste, der kan bringe fred til Mellemøsten”, siger Musab Hassan Yusef i bogen Søn af Hamas, som netop er udkommet.Musab Hassan Yusef er ikke nogen ”hvem som helst”. Han er ældste søn af sheik Hassan Yusef, en af Hamas’ grundlæggere og bevægelsens mest populære ledere, og blev kaldt ”Den grønne prins”. Han støttede i mange år sin fars politiske aktiviteter, men det gik kun til en dag, hvor han vendte terror og vold ryggen.
I et israelsk fængsel lod han sig hverve til israelsk spion hos efterretningstjenesten Shin Bet og levede et dobbeltliv i 10 år. Hans virke som spion for Israel har reddet mange menneskeliv.
Beretningen om Musab Hassan Yusefs virke som spion er et eksempel på, hvordan virkeligheden overgår fantasien, og giver et indblik i Hamas og denne terrororganisations metoder, der ligger langt fra, hvad Koranen prædiker. Det giver også et vist indblik i Israels efterretningsarbejde. Beretningen giver desuden supplerende oplysninger til en række historiske begivenheder i de seneste 15-20 år fra én, der kender dem fra første række.

Den anden intifada

Jeg har længe været klar over, at det ikke var Sharons gåtur på Tempelbjerget, der satte den 2. intifada i gang, sådan som medierne har fremstillet det, men først med Søn af Hamas får vi sandheden.
Sandheden er, at Yassir Arafat og de andre ledere i selvstyret ønskede at starte en ny intifada. De havde planlagt det i flere måneder, allerede mens Arafat og Barak havde siddet i Camp David til forhandlinger med præsident Clinton, hvor Israel bøjede sig så meget, at palæstinenserne bare kunne have oprettet deres stat, og hvor det blev til 3 x nej fra Arafat. Sharons besøg på Tempelbjerget blev bare anledningen, som de palæstinensiske ledere havde søgt.
Bogen er også en beretning om, at selv om palæstinenserne fik fred med Israel, så fik de ikke fred alligevel. De har store indbyrdes stridigheder, og volden mod deres egne overgår fantasien.

Tiden som spion forandrede ”den grønne prins”

Musab Hassan Yusef kom som israelsk spion ind i en helt anden kultur og tankegang, og langsom ændrede han syn på mange ting, præget af jødedom og jødisk tankegang. En dag møder han en kristen, der inviterer ham med til et kristent møde,og hans nysgerrighed fik ham til at gå med. Her fik han et Ny Testamente og læste flittigt i det, og her fortsatte ændringen i hans liv. Han blev meget begejstret for Jesus, men havde svært ved at se ham som Guds søn. Men gennem en proces når han frem til Jesus som sin personlige frelser og lader sig døbe, og han siger på side 174: ”Det hykleri, jeg var vidne til hos muslimerne, var med til at fremskynde min endelige afsked med islam.”
I dag lever Musab Hassan Yusef i Californien, hvor han har skrevet bogen, som han håber kan blive en øjenåbner for mange, ikke mindst lederne i Hamas.
Bogen er en fængslende beretning om terror, forræderi, politiske intriger og utrolige valg, men det er samtidig en bog om en ung muslims omvendelse og overgivelse til Kristus. Den er skrevet i et sprog, der glider let, og så er den lidt svær at lægge fra sig, før man når til sidste side.

Musab Hassan Yusef og Ron Brackin:
Søn af Hamas
307 sider • 249,95 kr.
ProRex