Egypten ophæver blokaden af Gaza

Egypten, som i praksis har været Israels partner med at opretholde en blokade af Gaza-striben, har ophævet sin spærring af denne enklave – en uge efter den israelske flådes raid mod en “friheds”-flotille på vej til området med nødhjælpsforsyninger.Nogle politiske iagttagere mener, at flotille-affæren markerer et vendepunkt for Egypten – og i mindre omfang tillige for Saudi-Arabien.

Alastair Crooke, der er tidligere britisk efterretningsofficer og nu leder “Conflicts Forum” i Beirut, skriver i idag i en analytisk artikel i bladet “International Herald Tribune”, at der nu er ved at ske en ændring i den strategiske magtbalance i Mellemøsten – at palæstinensernes sag gradvist er ved at glide ud af hænderne på Egyptens præsident Hosni Mubarak og Saudi-Arabiens kong Abdullah og over til Tyrkiet, Iran og Syrien.

– Mubarak synes at blive stadig mere isoleret og har fået tildelt rollen som Israels mest ihærdige kollaboratør, skriver Crooke. Vejen til at opnå USA’s grønne lys for at Mubaraks søn, Gamal, skal efterfølge sin far på præsidentposten går igennem Tel Aviv snarere end Washington.

Videre skriver han:

– Til den ende har Mubarak arbejdet på at svække Hamas’ stilling i Gaza og styrke den palæstinensiske præident, Mahmoud Abbas. Han har ført en sådan politik på bekostning af palæstinensisk enhed. Egyptens ensidige fredsmageri opfattes her (i Beirut. red.) som en del af problemet snarere end en del af en palæstinensisk løsning.

Og så skriver Creooke:

– Det er paradoksalt nok netop denne holdning, som har åbnet døren for Tyrkiet og Iran til at blive sponsorere af den palestinensiske sag. Bag den skarpe tyrkiske reaktion på Israels angreb mod det tyrkiske skib er en dybere regional splittelse, baseret på en næsten-universal overbevisning om, at det er slået fejl for den israelsk-palæstinensiske fredsproces.. Bærepillerne er smuldret: den israelske offentlighed tror ikke længere på “land for fred”- ideen – princippet i Oslo-aftalerne – men snarere på, at en videre tilbagetrækning blot vil bringe Hamas’ raketter nærmere.

Israel lemper blokaden


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har lempet dets tre-årige blokade af Gaza-striben ved at tillade et antal tidligere forbudte varer som krydderier, marmelade, barbermaskiner og pulverkaffe nu kan komme over grænsen fra Israel til Gaza.

Gazas indbyggere – som allerede har fået mange af disse artikler gennem tunnellerne mellem Egypten og Gaza-striben – synes imidlertid at være uberørte af denne israelske lempelse, der ikke berørte indbyggernes mangel på bevægelsesfrihed.

Ifølge en israelsk kilde har lempelsen af blokaden “ingen forbindelse med den verdensomfattende kritik, som Israel kom under efter det israelske raid mod ‘friheds-flotillen'”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra israelsk side understreges det, at Israel stadigt mere har udvidet omfanget af varer til Gaza – med 20 procent i de sidste seks måneder – og parallelt med dette har øget mangfoldigheden af produkter.