Israel åbner Gaza for udenrigsminister-besøg

Israel har indledt en helt ny politik om udenrigsminister-besøg i Gaza-striben og opfordrer nu syv europæiske udenrigsministre til at besøge området, således at de ved selvsyn kan konstatere, at der “ikke er nogen belejring, ingen sult og ingen humanitær krise”.Det er udenrigsminister Avigdor Lieberman, der har slået denne kolbøtte, efter at Israel i årevis har afvist sådanne besøg, med undtagelse af det ekceptionelle da det i marts tillod

FN-generalsekretær Ban Ki-moon og EU’s udenrigschef, Catherine Ashton, at tage dertil.

Lieberman og statsminister Binyamin Netanyahu har – i samråd med det israelske justitsministerium – truffet denne skelsættende afgørelse, efter at Israel så sent som for få dage siden afviste en anmodning af den tyske økonomiminister Dirk Niebel om at besøge stedet. Denne afvisning til stærkt kritiseret i tyske medier.

Kort efter blev det nye israelske initiativ introduceret, da Lieberman på et møde med den italienske udenrigsminister, Franco Frattini, foreslog, at denne skulle lede en gruppe af syv europæiske udenrigsministre til Gaza. Frattini skal have svaret positivt på forslaget.

Den israelske indbydelse til et sådant besøg kommer få dage efter, at den israelske regering besluttede at foretage en betydelig lempelse af indførsel af varer og materialer til Gaza.

Israels hidtidige politik har skabt diplomatiske spændinger, når anmodninger som fra Frankrigs, Tyrkiets og Irlands udenrigsministre blev afvist. Israels argument for en sådan afvisning var bl. a. at man ville forhindre Hamas i at opnå et “public relations”-kup og bruge udenlandske politikeres besøg til at styrke Hamas’ legitimitet.

Udover at tage til Gaza-striben vil gæstende udenrigsministre tillige besøge byen Sderot i det sydlige Israel, der tidligere blev ramt af raketangreb fra Gaza, overgangssteder fra Israel til Gaza-området, samt havnebyen Ashdod hvor gods, skænket af udenlandske fredsaktivister til Gaza, undersøges for mulige skjulte våben.

EU har vist interesse i at medvirke ved opførelse af kraftværker og afsaltnings- og vandrensnings-anlæg i Gaza, som der vil være øget behov for, hvis Israel helt skulle afbryde forbindelsen med Gaza – med standsning af forsyning af vand og elektricitet til følge. For at fremme EU’s involvering i nye projekter i Gaza må EU-ministre ved selvsyn tage stilling til dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen: