Israel tester “spion-sattelit” som reaktion på Irans atomtrussel

I et modtræk over for atomtruslen fra Iran har Israel med succes testet en “spion-satellit”, som ifølge en israelsk talsmand vil give det israelske militær “enestående operationsmuligheder”.Israels nyeste fodfæste i universet er satellitten “Ofek 9”, der blev opsendt en formiddag for nogle dage siden fra Palmahim flybasen ved Middelhavet. Den blev sendt ud i et lavt kredsløb af en “Shavit-booster-raket”, produceret af “Israel Aerospace Industries” (IAI).

– Dette vil give Israel en større operations-smidighed, eftersom vi nu har flere målrettede øjne, siger Haim Eshed, der er leder af forsvarsministeriets rumforskningsprogram.

Udviklingen af den nye satellit har tidligere haft modgang, da det i september 2004 ikke lykkedes Israel at opsende “Ofek 6”, som styrtede i havet under den tredje “booster”-fase. I forrige uge lykkedes det ikke for Syd-Korea at opsende en satellit, og ugen før lykkedes det heller ikke for Indien.

I den nye satellit er et kamera, der er mere avanceret end det, der blev installeret i “Ofek 7”. Israels sidste satellit, “TecSar”, er udviklet af Israels flyvemaskinfabrik og blev opsendt fra Indien i 2008. Den kan operere i al slags vejr og i mørke.

Den næste satellit, der vil blive opsendt senere i dette årti, vil få navnet “Opsat 3000” og ventes at ville blive udstyret med unikke optiske instrumenter med ekstremt høje resolutioner.

“Ofek 9” vejer 300 kg og vil være i kredsløb om jorden i en afstand af indtil 600 km. Den har en levetid på fire år og vil sende billeder ned til en IAI-station via “downlink”.

Israelske militære talsmænd afviser at røbe tekniske detaljer om “Ofek 9”, men siger blot, at den er “en af de mest avancerede satellitter Israel har sendt ud i verdensrummet”. Talsmændene siger videre, at “Ofek 9” er bedre end “Eros B”, der blev opsendt i april 2006, og som kan opdage ting på jorden så små som 70 centimeter.