Syriens præsident: “ingen chance for fred efter Israels “flotille-raid”

Den diplomatiske temperatur stiger påny i Mellemøsten, efter at Syriens præsident, Bashar Assad, til BBC har udtalt, at der ikke er nogen chance for fred, men øgede chancer for krig i området efter det israelske raid mod friheds-flotillen på vej til Gaza-striben.Ifølge Assad bestræber Syrien sig på at forhindre en regional krig, men han understregede, “at der ikke er nogen fredsmulighed med den nuværede israelske regering.” Han betegnede statsminister Binyamin Netanyahus regering som “endnu en brandstifter-regering”.

Assad afviste påstande om, at Syrien bevæbner Hizbollah-organisationen i Libanon og fremhævede, at Mellemøsten nu gennemgår en periode af “betydningsfulde ændringer som vil berøre regionens fremtid”.

Han sagde, at flotilla-raidet, under hvilket ni tyrkiske aktivister var blevet dræbt, havde ødelagt enhver chance for fred i nær fremtid, “fordi man ikke kan opnå fred med en sådan regering”.

Israel, USA og England har beskyldt Syrien for at opruste Hizbollah med avancerede og akkurate våben, men Assad synes uberørt af disse beskyldninger. Han har tilsagt, at han er interesseret i et godt forhold til den amerikanske regering, men ikke vil opgive alliancen med Iran.

Tyrkiet vil nedpriotere forholdet til Israel

Tyrkiet påtænker at nedprioritere sit diplomatiske forhold til Israel og overvejer ikke at sende sin hjemkaldte diplomatiske udsending tilbage til Israel, og at evaluere de økonomiske og militære samarbejde mellem de to lande.

Ankara kræver en israelsk undskyldning for raidet, tilbagegivelse af de beslaglagte skibe, israelsk accept af en international undersoegelse og kompensation til ofrene.

– Tyrkiets diplomatiske udsending til Israel vil ikke vende tilbage, hvis disse krav ikke er imødekommet i løbet af rimelig tid, siger en tyrkisk talsmand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge den tyrkiske avis “Hurriyet” vil den tyrkiske regering – til trods for Ankaras barske reaktion på flotille-episoden – praktisere varsomhed ved implementeringen af foranstaltningerne mod Israel. En tyrkisk diplomatisk kilde siger til bladet, at det altid er let at ødelægge et forhold, men svært at genoprette det.

Det første skib, der ventes at ville sætte kursen mod Gaza, er det libanesiske fartøj “Miriam”. Hvor og hvornår det vil blive råbt an af den israelske flåde, vides ikke.

Imens har den nedsatte israelske undersøgelseskomite under formandskab af tidl. højesteretsdommer Jacob Terkel indledt sit arbejde. Komiteens medlemmer mødtes igår i Jerusalem for at oprette en protokol for dets virke. Udgifterne anslås til omkring 3-5 millioneer shekler til leje af kontorer og kontorudgifter, computere, stenografer og anden stab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om Terkel-komiteen udtaler den fremtrædende israelske ekspert i statsvidenskab, professor Shlomo Avineri, at den er “en skammelig unddragelse af ansvar”.

– Det er ikke beslutningstagernes skæbne og fremtid, der står på spil Det er staten Israels skæbne og fremtid, siger han.

Der er nu tre uafhængige israelske undersøgelsseskomiteen: Den regerings-nedsatteTerkel-komite, en militær undersøgelseskomite ledet af generalmajor (af reserven) Giora Eiland, og endnu en komite under ledelse af ombudsmanden, Micha Lindenstraus.

FN overvejer stadig at nedsætte sin egen granskmingskommission.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Medlemmer af USA’s kongres har kritiseret Tyrkiet for dets holdning. Repræsentanthusmedlem Mike Pence siger, at det vil koste noget, hvis Tyrkiet forbliver på dets nuværende kurs med at komme nærmere til Iran og er mere fjendtligt indstillet over for Israel.