Gud har givet mig livet tilbage

Et voldeligt overfald og en alvorlig betændelse i hånden truede Kaare Norges liv og karriere. Han råbte til Gud og oplevede at få hjælp. Den internationale kunstneriske karriere, som Kaare Norge har bygget op igennem årene, var ved at kæntre på grund af to alvorlige hændelser i hans liv. – Jeg er dybt taknemmelig over, at jeg har fået livet tilbage. Jeg har været igennem svære ting, men jeg tror, Gud har ladet alt det dårlige ske, for at jeg kunne lære at behandle mig selv ordentligt og ikke sjuske med livet, fortæller Kaare Norge, og kigger på mig med sine lysende blå øjne.
Jeg kan godt se på ham, at han har været ude at lægge arm med livets mørke sider. At han i en periode ikke har kunnet deltage i kampene på livets udebane, men på grund af skader har været tvunget til at sidde over på udskiftnings-bænken. Der er bare det at sige til det, at denne stjerne, der med sin seksstrengede spanske guitar er i stand til at sprede lys i mørket og skabe glæde i sorgen, han er ikke sådan at få ned med nakken.

Voldsmanden

Kaare Norge bor i Århus. Han er en travl mand, så det er mig, der må rejse fra Sjælland til Jylland for at sætte ham stævne. Vi mødes på Cafe Casablanca i byernes by. Tonen er slået an med hensyn til vores samtale – om musikken, livet, Gud og kærligheden.
Jeg er selvfølgelig interesseret i at vide, hvad det er for svære ting, Kaare har været igennem – siden han, som han selv siger, har fået livet tilbage.
– For seks år siden blev jeg overfaldet af en voldsmand. Jeg var taget i byen sammen med min daværende kone. Vi stod på en natcafé, og mens vi står her, kommer der en mega høj mulat ind ad døren. Jeg gjorde intet, der kunne provokere ham. Men måden jeg har kigget på ham var tilsyneladende nok til, at han ikke kunne lide mig. Han blev aggressiv og overfaldt mig. Mere kan jeg ikke huske, fortæller Kaare Norge.
En stykke tid efter overfaldet står der i de lokale aviser: Guitaristen Kaare Norge, der – sammen med sin hustru – for en måned siden var udsat for et usædvanlig brutalt og meningsløst overfald på en café i Århus, er kommet sig uden mén og er nu så restitueret, at han har genoptaget sit arbejde.
Er det sandt, at du så kort tid efter var i stand til at arbejde igen, give koncerter og ”være på”, som du plejer?
– Ja, eller rettere sagt, det troede jeg. Jeg var i hvert fald meget ivrig efter at komme i gang med mit liv igen. Tænkte rent faktisk ikke på andet. Kastede mig ud i alle de mange gøremål, der hører til min karriere.
– Jeg må dog tilstå, at jeg ikke følte mig helt på toppen, men slog det hen som noget ubetydeligt. Efter sådan en voldsom oplevelse, som jeg havde været udsat for, havde jeg hørt, at der godt kunne komme en efterreaktion. Men hvis den kom, tænkte jeg, ville jeg overvinde den, uanset hvad det var.

Angsten

– Der gik et halvt år før efterreaktionen kom. Jeg husker det tydeligt. Det var i november måned 2004, en ganske almindelig onsdag eftermiddag. Pludselig, som et lyn fra en klar himmel, slog angsten ned i mig. Jeg begyndte at ryste over det hele, kunne ikke få vejret. Var bange for at dø, bange for at leve – bange for alt.
– Selv om jeg gerne ville, kunne jeg ikke med min bedste vilje overvinde denne ulidelige angst. Den havde taget bolig i mig. Hver dag levede jeg i et angsthelvede. Det var forfærdeligt.
Hvordan kom du ud af angsten?
– Jeg fik først en smule medicin. Herefter begyndte jeg at gå i terapi. De mange samtaler med en psykolog hjalp mig. Jeg blev angsten kvit, og samtidig fik jeg bearbejdet nogle svære ting fra min fortid. Jeg blev mere bevidst om min adfærd og mine tankemønstre. Ved at arbejde med mig selv og ihærdigt prøve at overvinde alt det negative med det positive, endte det med, at jeg fik det bedre end nogensinde før.

Kærlighed

Mens Kaare Norge og jeg sidder og taler sammen, bliver der spillet fransk musik i cafeens højttalere. De franske vise-sangere hylder livet, musikken og kærligheden. Kaare Norge er ikke afhængig af hverken stoffer eller alkohol. Men han er dybt afhængig af musikken. Den er hans store kærlighed. Men for et par år siden var det ved at gå galt.
Den store internationale karriere som klassisk guitarist, som han har bygget op igennem årene, var truet.
– Der skete det, at der på grund af overanstrengelse opstod en alvorlig betændelse i én af mine fingre på højre hånd. Det blev så slemt, at jeg måtte opereres, fortæller Kaare Norge.
Hvordan reagerede du, da du vidste, at du kunne risikere aldrig at komme til at spille igen?
– Jeg gik i panik og tænkte: Ok, nu er det sket. Det var så den karriere. Hvad skal jeg nu lave?
-Efter min forrige krise havde jeg lært, at rigdom og berømmelse ikke har nogen betydning. Det vigtigste er at være sund og rask. Men alligevel havde jeg ufatteligt svært ved at forlige mig med tanken om, at min karriere kunne være slut. At jeg skulle miste hele mit livsgrundlag.

Gud

– Jeg er et troende menneske, og da jeg i 2004 oplevede at få angstanfald, bad jeg til Gud om hjælp. Og takket være ham kom jeg igennem mørket – og ud i lyset.
– Nu stod jeg igen i en svær situation, og jeg havde brug for Guds hjælp, mere end nogensinde før. Jeg råbte til ham om at komme og hjælpe mig. Og heller ikke denne gang svigtede ham mig eller lod mig i stikken. Han var der for mig og gav mig en overbevisning i mit hjerte om, at forløbet ville ende godt. Min musikalske karriere var alligevel ikke slut. Den stod kun på stand by et stykke tid.
Håndkirurgen Karsten Krøner, Århus Sygehus, opererede Kaare Norges hånd. Operationen gik godt, og efter en længere periode med genoptræning kan Kaare Norge spille som før.
For at udtrykke sin glæde og taknemmelighed over at have fået sin kærlighed tilbage, nemlig musikken, har Kaare Norge udgivet et helt nyt album med titlen: Viva la Musica, længe leve musikken.

Jesus

Uanset om Kaare Norge holder koncert i et musikhus, en kirke eller på en scene i udlandet, indleder han altid med Carl Nielsens salme: ”Min Jesus, lad mit hjerte få.”
Hvorfor spiller du den salme før dine koncerter?
– Fordi jeg godt kan lide teksten. Jeg holder af de danske salmer, og på en eller anden måde er den her salme blevet en slags indgangsbøn før mine koncerter. Når jeg spiller den, falder der ro over mig.
Hvad betyder Jesus for dig?
– Han betyder alt. Uden ham er der ingenting. Han er selve livet. De musikalske evner jeg har fået, har jeg fået af ham. Jeg har altid, lige siden jeg startede som 12-årig med at spille guitar, været klar over, at min musik er et kald fra Gud. Formålet med mit liv er, at jeg med min musik kan glæde andre mennesker.
Har du lært noget af alle de svære ting, du har været igennem?
– Mærkeligt nok skal vi mennesker nogle gange helt ud til kanten af livet og næsten se døden i øjnene, før vi bliver klar over, hvor dyrebart livet er. Jeg har lært aldrig mere at tage livet som en selvfølge. Alle ærgrelser over, hvad der er sket i fortiden, bekymringer om hvad der vil ske engang i fremtiden, alt det er jo ligegyldigt. Jeg prøver at leve i nuet, gribe dagen og være noget for dem, jeg holder af. For jeg ved af erfaring, at i løbet af et splitsekund kan alt det, der virkelig betyder noget, som jeg sætter pris på og elsker, blive taget fra mig.